Societat11/07/2017

Es duplica el nombre de joves catalans que marxen a treballar a l'estranger

El Govern posa en marxa una oficina virtual per facilitar el retorn als joves que volen tornar a Catalunya a treballar

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaAra mateix hi ha 48.611 joves catalans que viuen a l'estranger. És el doble de persones d'entre 15 i 29 anys que vivien fora el 2009. La crisi econòmica, que ha portat precarietat juvenil i manca d'oportunitats laborals entre els més joves, ha provocat un èxode de talent que ara el Govern vol mirar de revertir. Per això, la direcció general de Joventut ha presentat una bateria de propostes que facilitin el retorn dels catalans que volen tornar a casa a treballar i viure.

La gran majoria (un 37,4%) viuen en països llatinoamericans i tres de cada deu en algun país de la Unió Europea. Les dades encara són més esfereïdores si es té en compte el creuament de diferents centrals de dades que ha fet el Govern, que ha conclòs que el 2015 van marxar de Catalunya 23.617 joves, dels quals gairebé 4.000 tenien la nacionalitat espanyola, una xifra que sixtuplica la que hi havia el 2005.

Cargando
No hay anuncios

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha tret ferro a la diferència de xifres i ha dit que el que es demostra és que hi ha una "evident tendència" de gent jove que fa les maletes buscant noves oportunitats laborals i noves experiències professionals.

El principal problema és que molts d'aquests joves que marxen ho fan obligats per les necessitats econòmiques. Per facilitar el seu retorn, el govern de Catalunya ha anunciat aquest dimarts una sèrie de mesures per fomentar la tornada a casa dels joves que han emigrat:

Cargando
No hay anuncios
  • Impulsar l'Oficina Virtual del Retorn, la iniciativa més important del Govern per assessorar i atendre personalment els joves que ho desitgin. Estarà allotjada al portal MonCat i es farà una campanya de difusió per donar-ne a conèixer els serveis.
  • Ampliar la cartera de recursos dels joves inscrits al registre de catalans a l'exterior.
  • Mediar entre les empreses catalanes i els joves que són a l'exterior: s'identificaran els perfils dels professionals que vulguin tornar a Catalunya i es crearà una plataforma de suport vinculada a Linkedin per visibilitzar-los.
  • Facilitar l'homologació d'estudis i reforçar el nombre de beques.
  • Garantir que els retornats puguin sol·licitar un habitatge de protecció oficial sense acreditar un període mínim d'empadronament.
  • De cara a l'any que ve, el departament de Joventut preveu també estudiar noves línies de subvenció: una d'adreçada a sufragar costos de desplaçament de catalans a l'estranger que vulguin venir a Catalunya a fer entrevistes de feina i una altra a subvencionar entitats que ofereixin programes de foment del retorn i de suport a la inserció laboral dels joves retornats.

Vilalta ha admès que no hi ha cap partida als pressupostos per a aquest programa de retorn, però ha dit que es podrà aplicar amb actuacions "funcionals" dels departaments del Govern. A més, ha garantit que tot i que es prorroguin els pressupostos, hi haurà marge per desplegar les subvencions anunciades, malgrat que no ha concretat quina inversió necessitarien aquestes mesures.