Molts dubtes sobre el toc de queda a l’espera dels jutges

El Govern no concreta quines mesures portarà la setmana que ve al TSJC

3 min
Un carrer del centre de Barcelona poc abans que comenci el toc de queda.

BarcelonaTot i que el Govern diu que a partir d’ara les restriccions se sabran “amb temps”, la realitat és que no concreta quines mesures portarà la setmana que ve al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per poder mantenir-les. Aquesta anticipació que ha defensat la Generalitat és forçada perquè el diumenge 9 de maig deixarà d’aplicar-se l’actual estat d’alarma i les restriccions del covid que afecten els drets fonamentals hauran de passar abans pels jutges. El toc de queda, la limitació dels desplaçaments per territoris i l'establiment d'un nombre màxim de persones en les trobades són les principals mesures que necessiten l’aval judicial. En cap dels tres casos els consellers d’Interior i de Salut han aclarit què volen fer quan s'acabi l’estat d’alarma.

L’única cosa que han repetit és que volen tenir “els instruments jurídics” perquè, “si és necessari”, es puguin aplicar les restriccions que van en contra del dret de lliure circulació i de reunió. Un dels “instruments” serà que el consell executiu aprovi dimarts vinent una modificació del decret llei 27/2020. Així s’incorporarà a la llei catalana de salut pública el toc de queda: es recollirà que en pandèmia es pugui prohibir la mobilitat nocturna. Però aquesta aprovació del decret llei no garanteix que el toc de queda estigui blindat, perquè haurà de passar igualment pel TSJC. “Quan les mesures són limitacions dels drets fonaments han de ser proporcionals”, avisa el professor de dret administratiu de la Universitat de Girona Josep Maria Aguirre.

Segons Aguirre, “no és tan senzill” argumentar el toc de queda perquè recorda que el Govern va prohibir a l’estiu el consum d’alcohol a la via pública i des de llavors també manté tancat l’oci nocturn, cosa que ja limita les activitats a la nit. “Han reiterat que el toc de queda és eficaç però no l’han hagut de justificar en cap moment”, afegeix. Un dels dubtes sobre el confinament nocturn és si el TSJC, que per primer cop l’haurà de validar, l’acceptarà. El catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós admet que el toc de queda, que l’estiu passat no existia, és “dràstic perquè afecta tothom”. Tampoc dona per fet que sigui “automàticament ratificat sense problemes” pels jutges.

Un altre dels dubtes és l’impacte del decret llei de la Generalitat en la decisió del TSJC. Cada cop que el Govern acorda noves restriccions del covid fa una resolució –signada pels consellers de Salut i Interior– que s’empara en la llei de salut pública catalana. És veritat que després de dimarts la llei quedarà reforçada, però això tampoc assegura que el toc de queda rebi el vistiplau judicial. Davant les incerteses, la Generalitat no descarta recórrer a l’anomenat estat d’alarma “a la carta”: demanar al govern espanyol la declaració d’estat d’alarma a Catalunya.

Disparitat de criteris

El debat està obert a totes les comunitats autònomes. Arbós recorda que també pot passar que en un lloc es doni l’autorització judicial per aplicar les mesures i en un altre no perquè cada tribunal superior prendrà la seva decisió. En tot cas, afegeix que correspon als jutges valorar si és una situació prou greu d’afectació a la salut pública per poder limitar els drets fonamentals. Aguirre insisteix que el virus “no actua igual” a tots els territoris: per exemple, a les zones rurals i a les urbanes hi ha diferències, cosa que dificultarà que es puguin establir restriccions generals.

L’escena més curiosa de veure podria passar dissabte de la setmana vinent a mitjanit, perquè a aquella hora s'acabarà l’estat d’alarma. Per tant, si el Govern no ha demanat mantenir el toc de queda o bé el TSJC ha tombat la proposta, serà el moment en què es tornarà a recuperar la lliure mobilitat nocturna després de més de mig any.

stats