Societat06/11/2016

Dos morts i un ferit en un tiroteig al barri de la Mina

Detingudes tres persones amb antecedents per tràfic de drogues per la seva presumpta relació amb els fets

Montse Riart / Mario Martín
i Montse Riart / Mario Martín

BarcelonaDos morts i una altra persona ferida. Aquest ha estat el fatal balanç del tiroteig que hi ha hagut aquesta matinada al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació i han detingut tres persones per la seva implicació en els fets.

Segons fonts pròximes al cas, les tres víctimes són ciutadans de l'Europa de l'Est. De moment els Mossos d'Esquadra tenen totes les línies d'investigació obertes. Descarten que es tracti d'un enfrontament entre clans familiars del barri, però la hipòtesi que guanya més força és que al darrere hi hagi una disputa per drogues. De fet, segons ha pogut saber l'ARA, els tres detinguts tenen antecedents per tràfic de drogues.

Cargando
No hay anuncios

Tot ha començat al carrer Mart del barri, molt a prop de la comissaria dels Mossos a Sant Adrià de Besòs. Cap a les 04.00 h, els agents han rebut una alerta que els informava que hi havia una persona ferida d'un tret. Quan han arribat al portal de l'immoble han trobat una persona morta a l'entrada del bloc i dues més de ferides molt a prop. Totes tres havien rebut trets d'una arma de foc. Els serveis d'emergències han traslladat els dos ferits a diferents hospitals de Barcelona, on posteriorment ha mort un d'aquests ferits.

L'àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord s'ha fet càrrec de la investigació i el jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Badalona ha decretat el secret de les actuacions.

Cargando
No hay anuncios

Canvis en el tràfic de drogues

A falta de confirmar si el tiroteig està relacionat directament amb el tràfic de drogues, el barri de la Mina pateix des de fa mesos una situació convulsa, derivada de les operacions policials de l'últim any que han alterat l'equilibri de poders existent. Ara fa un any ja hi van haver dues detencions després que un home morís a ganivetades per una discussió relacionada amb les drogues, però tan sols dues setmanes després els Mossos d'Esquadra van fer una macrooperació al barri de la Mina que es va saldar amb la detenció de 83 persones i 71 escorcolls.

Cargando
No hay anuncios

L'operació Titan, tal com es va batejar llavors i en la qual van participar fins a 1.300 agents, va permetre desarticular 10 clans diferents, que eren els més actius de tot Catalunya en el tràfic de cocaïna i heroïna, segons va afirmar llavors la policia catalana. De fet, van ingressar a la presó 34 persones considerades les líders dels diferents grups. Les operacions policials, però, no van acabar aquí i el febrer d'aquest any els Mossos van arrestar 29 persones més que havien agafat el relleu en el negoci de la droga.

Enmig d'aquesta disputa i dels dos cops policials, un enfrontament entre dos clans d'ètnia gitana es va saldar amb la mort d'un jove i la fugida massiva del barri de desenes de persones, que tenien por de la venjança que pogués exercir la família del mort. El silenci es va imposar, tot i que la gent que va fugir de la Mina va acabar reapareixent en altres municipis de Catalunya, on van ocupar cases que eren buides.

Cargando
No hay anuncios

Veïns impotents

La notícia ha sacsejat també els veïns, tips de l'abandonament i de la marginació que diuen que pateixen per part de les administracions públiques. La situació no és nova, però el nou crim hi afegeix més llenya. "Un altre cop estarem a totes les notícies i aquesta és la impotència que sento", explica a l'ARA la presidenta de la Plataforma d'Entitats i Veïns de la Mina, Carmen Galindo, perquè aquest nou crim no els afavoreix gens i la realitat és que "el barri està cada dia pitjor". Ella, que ja té 70 anys i ha aconseguit que els seus 12 nets estudiïn –els quatre més grans van a la universitat–, reivindica que al barri també hi passen coses bones. Ara bé, es mostra indignada per la "deixadesa" i, sense voler entrar a valorar res que tingui a veure amb les drogues, lamenta que no s'inverteixi més en educació. "Les administracions no escolten. Prometen però després no fan res", sentencia.

Cargando
No hay anuncios

Una opinió similar la té el president de l'Arxiu Històric del barri i exprofessor, Josep Maria Monferrer, que recorda les altes taxes d'atur, abandonament escolar i economia submergida que hi ha a la Mina. En concret, lamenta que a hores d'ara només hi hagi una escola bressol al barri, que a més sigui concertada i que moltes famílies no puguin pagar, quan fa anys n'hi havia cinc. "És un dels pitjors dèficits que hi ha al barri", diu sobre l'escolarització dels nens de 0 a 3 anys, que tot i que no sigui obligatòria sí que serveix per posar les bases de l'aprenentatge futur. Així, és fins a cert punt normal que després hi hagi un absentisme escolar del 40% a la primària i del 60% a la secundària, que els mestres se sentin desmotivats i impotents i que l'atur superi el 70%, argumenta.

"Si no hi hagués drogues, el barri explotaria", afegeix, atès que malauradament són aquests clans i grups els que moltes vegades supleixen les administracions i cobreixen les necessitats bàsiques de moltes famílies. Molt crític amb els poders públics i amb els programes que fan des de fa anys al barri, però que s'han mostrat insuficients per canviar els paradigmes, Monferrer explica una anècdota viscuda als carrers del barri fa pocs dies. En creuar-se amb un exalumne amb qui conserva una bona relació i preguntar-li com estava, la resposta va ser contundent: "No gaire bé. Ja saps que tinc tres fills. Si vaig a la presó, vaig a la presó, però no puc tolerar que els meus fills no mengin".