Dos morts i tres hospitalitzats per un brot de legionel·losi a Llinars del Vallès

Salut Pública investiga l'origen del focus i no descarta nous casos

Partits com ICV o la Plataforma Aigua és Vida consideren molt exagerat l’increment  de tarifa de l’aigua, que multiplica per cinc l’increment del cost de la vida.
2 min

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), juntament amb l’Ajuntament de Llinars del Vallès, investiga un brot de legionel·losi que s’ha produït els últims dies al municipi. De moment s’han notificat 5 afectats, 2 dels quals han mort. Es tracta de dues persones d’edat avançada i amb patologies prèvies greus. Les altres 3 persones estan actualment ingressades, segons informa el departament de Salut. Els afectats són 3 homes i 2 dones, la majoria també d’edat avançada. Els malalts van començar a mostrar símptomes entre el 15 i el 28 d’octubre.

Tant la investigació ambiental com l’epidemiològica es van iniciar el mateix dia de la notificació dels malalts. Es va recollir la informació clínica i epidemiològica necessària per delimitar on s’han pogut contagiar els malalts i s'han inspeccionat les instal·lacions de risc, com ara instal·lacions industrials de torres de refrigeració d’aigua. També s'ha fet recollida de mostres d’aigua d’aquestes instal·lacions per analitzar-les. Igualment s’ha ordenat netejar i desinfectar els circuits implicats, en la investigació dels quals s’han recollit mostres. Actualment s'està a l'espera dels resultats analítics que orientin sobre l’origen del brot.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Llinars del Vallès ha deixat sense activitat elements que faciliten l’aspersió important d’aigua, com ara fonts ornamentals, regs i vehicles de neteja viària.

Encara no es pot descartar que puguin aparèixer més afectats els pròxims dies, ja que el període d’incubació de la malaltia pot ser de fins a dues setmanes.

No es transmet d’una persona a una altra

Des de l’ASPCAT informen els ciutadans que tinguin en compte que la legionel·losi es contagia per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols, i no es transmet d’una persona a una altra. Les persones que tenen més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afecten al sistema immunitari i les d’edat avançada. Finalment, asseguren que es pot beure sense perill aigua d’abastament públic, tant de domicilis particulars com de fonts públiques.

stats