Societat22/03/2016

Dos de cada tres funcionaris de Justícia marxen de Catalunya tan aviat com poden

El 2017 no hi haurà oposicions perquè el Govern busca maneres d'arrelar els treballadors

Enric Borràs
i Enric Borràs

BarcelonaTres de cada quatre opositors per ser funcionaris de Justícia que guanyen una plaça a Catalunya són d'altres llocs de l'Estat. Per a la conselleria de Justícia això no és un problema, però sí que ho és que marxin així que poden. Segons el Govern dos terços dels nous funcionaris demanen el trasllat dos anys després de guanyar la plaça, quan ja estan formats i comencen a tenir experiència. Per això ara el conseller de Justícia, Carles Mundó, busca maneres de fer que els funcionaris es quedin, i això inclou ajornar les places d'oposició que havien de sortir l'any que ve.

"El 39% dels treballadors són interins, no funcionaris, i això fa que els jutjats tinguin una plantilla poc estable", explica el secretari general de Justícia, Adrià Comella. La gran quantitat de plantilla provisional té conseqüències en uns jutjats que, per moltes altres raons, acumulen retards i en alguns casos estan col·lapsats. Al novembre el Col·legi d'Advocats de Barcelona denunciava que podien caldre fins a set anys per combatre als tribunals una decisió de l'administració.

Cargando
No hay anuncios

Alguns jutjats noten la fuga de treballadors més que altres: aquest és el cas del jutjat social número 2 de Granollers, per exemple, en què sis dels vuit funcionaris que hi treballaven van demanar el trasllat el 2012. El jutjat social número 3 de Barcelona es va trobar l'any passat en una situació encara més exagerada quan van reclamar marxar sis dels set funcionaris que hi feien feina, segons fonts de la conselleria de Justícia.

Cargando
No hay anuncios

"El problema no és l'origen dels funcionaris, sinó que es plantegen treballar aquí d'una manera provisional", diu Comella. Explica que a Catalunya s'obren més places i això causa un "efecte crida" que atrau molts aspirants de fora. "És gent que en realitat no es vol quedar aquí", afegeix, i n'hi ha pocs que canviïn d'opinió. Així, cada tanda d'oposicions el que fa és, a la pràctica, augmentar la inestabilitat de la plantilla.

Cargando
No hay anuncios

Dels prop de 7.300 treballadors de l'administració de justícia a Catalunya –sense comptar jutges, fiscals i secretaris judicials: amb aquests sumen gairebé 9.180– uns 2.850 són interins. I ben aviat els jutjats es trobaran una altra vegada amb aquest problema: aquest 2016 hi ha en marxaunes oposicions amb prop de 400 places per a places de gestió i tramitació processal i auxiliars.

Per intentar resoldre-ho la conselleria ha demanat al ministeri de Justícia que, a més d'oposicions lliures, convoqui concursos d'oposicions, que no només tenen en compte els resultats dels exàmens, sinó que afavoreixen els interins perquè tenen en compte l'experiència que acumulen, el mèrit. Segons el Govern, de moment el ministeri ho ha descartat. El govern català gestiona els treballadors de Justícia, perquè en té les competències transferides, però les oposicions les continua convocant el govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta situació ha dut Mundó a demanar al ministreRafael Catalàque el 2017 no es convoquin places a Catalunya. Estava previst que sortissin vora mig miler de places a les oposicions de l'any que ve, però això no passarà. El govern espanyol ha acceptat la petició i tot plegat ha causat malestar entre els aspirants que es preparaven per a aquest any i esperaven poder examinar-se de nou el 2017.

El 2018 en principi hi tornarà a haver oposicions. La conselleria vol aprofitar aquesta pausa per insistir al govern espanyol perquè convoqui concursos d'oposició que afavoreixin els interins i per reordenar la manera com els gestiona. Per fer-ho començarà a tenir en compte l'especialització dels interins a l'hora de recol·locar-los: si han fet feina en un jutjat penal intentarà que continuïn en un d'aquest tipus i no passin a un de contenciós o mercantil, per exemple. Això, segons Comella, agilitzarà la feina perquè no hauran de tornar a aprendre com funciona tot amb cada canvi i precisament per això mateix també afavorirà que continuïn a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El Govern també comptarà com a mèrit, a l'hora d'assignar un lloc de feina, que els interins hagin tramitat assumptes en català. Haver-ho fet comptarà com a mèrit a l'hora d'aconseguir una plaça entre els que ja siguin a la borsa d'interins, però no serà un requisit per entrar-hi. A més, preveu fer una formació pràctica breu als interins abans d'incorporar-los al seu lloc de feina, de manera que no hagin d'aprendre sobre la marxa.