Exclusió social

Graduades en cures: "No és una feina només per sortir del pas"

Dones en risc d'exclusió es formen en atenció sociosanitària per facilitar la seva inserció laboral

La Mahalalee i la Heidy fan exercicis pràctics de cures
Pol Mestres Bosch
04/11/2022
3 min

BarcelonaA Barcelona hi ha 355.000 persones que treballen tenint cura d'altres persones: gent gran, malalta o amb discapacitat. Un sector força precaritzat, perquè sovint s'hi treballa sense contracte. Una d'aquestes persones és la Mahalalee, que va arribar fa 17 anys a Barcelona des de Bolívia i encara no ha pogut trobar una feina fixa. A partir d'ara, però, espera tenir-ho una mica més fàcil. És una de les 15 dones –totes de països de Llatinoamèrica– que es dediquen a cuidar gent gran, netejar cases i fer altres feines de cures que han accedit gratuïtament a una formació per obtenir un certificat com a professionals d'atenció sociosanitària. El programa, impulsat per l'Ajuntament de Barcelona en el marc del Pla de Barris, pretén professionalitzar dones en situació d'atur o precarietat laboral perquè puguin tenir un contracte laboral, per exemple, en residències de gent gran.

"Si no arriba a ser per aquesta ajuda, és molt probable que mai hagués pogut accedir a un títol que em donés l'estabilitat laboral que necessito", explica la Mahalalee, de 45 anys. Va assabentar-se del programa gràcies a una amiga que forma part d'una agrupació del Poble-sec. La formació va començar al març per preparar-se per aprovar la prova d'accés, un examen bàsic de matemàtiques i llengua. Un entrenament previ indispensable, sense el qual moltes dones no haurien aprovat l'examen per accedir al curs. Un cop dins del programa, les dones van rebre formació psicosocial amb una psicòloga en què s’ensenyava com tractar les persones i controlar les emocions. Aquesta part és la que més ha agradat a la Mahalalee: "També ens serà de molta ajuda en les nostres vides diàries, perquè tots tenim gent gran a la família i hem de saber tractar-la com es mereix".

També han assistit a un curs teòric, amb contingut sobre higiene, cures i mobilitat de persones grans, i se'ls dona informació sobre drets i deures laborals, habilitats comunicatives i competències digitals. L’infermer Manel Muñoz, que és el formador, fa temps que treballa en residències, però fa cinc anys va voler combinar-ho amb l'ensenyança. "És gratificant poder donar una educació sobre aquesta professió tan maca", explica. L'última fase del procés serà un curs de pràctiques d'unes 80 hores, un moment especialment important perquè per a moltes dones serà la primera aproximació laboral a una institució. Les faran en centres barcelonins de la Fundació d’Atenció a la Dependència de Sant Joan de Déu, que és una peça clau en aquest projecte, i també en centres externs. La Mahalalee, per exemple, farà les pràctiques a la residència de les Germanetes dels Pobres de la plaça de Lesseps.

Alta inserció al mercat laboral

Ella i les seves companyes juguen amb un avantatge: la inserció laboral en aquest sector és molt alta, perquè hi ha molta demanda, i moltes dones acaben sent contractades pels centres on fan les pràctiques. "La formació acaba amb una orientació cap a la inserció laboral de qualitat, que és el principal objectiu del programa", afirma la coordinadora del projecte, Leire Etxegarai, que reivindica el "valor afegit" del programa: "Fem un continu acompanyament emocional per saber les necessitats específiques de cada dona".

En un avís a pròximes aspirants, Zoila Flores, que també ha participat en el programa, diu que per fer aquesta feina "és necessari que t'agradi treballar d'això". "No ho pots fer per sortir del pas", insisteix, i remarca el caràcter vocacional de treballar tenint cura de la gent gran. Malgrat que el seu objectiu és tenir un contracte estable a la cooperativa Som amb Tu, on ja treballa, diu que seguirà fent tasques de la llar en altres cases perquè li agrada.

Espais d'acompanyament i reconeixement dels professionals

"En una ciutat on la població envelleix cada cop més, els professionals de cures són molt importants", assegura la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, durant el balanç d'actuació de la democratització de les cures a Barcelona. La regidora ha explicat que el consistori ha anat creant diversos serveis per "acompanyar els professionals del sector, que acostumen a ser dones migrants". Un d'aquests és el Barcelona Cuida, un espai inaugurat el 2019 per donar una ajuda legal a tots els treballadors. De moment han atès 10.688 persones, de les quals 2.500 eren treballadores de la llar, 100 de les quals han pogut aconseguir un contracte laboral gràcies al centre.

Barcelona també busca el reconeixement dels professionals. Per aquest motiu, el 29 de setembre van crear la Targeta Cuidadora, que dona un acompanyament més directe i la qual ja han demanat més de 2.300 persones.

stats