Societat15/02/2017

Les dones cobrarien 2.759 euros més l'any si la cura de la llar i la família fos igualitària

El PIB català s'incrementaria un 23,4% si es tingués en compte el treball domèstic

Selena Soro
i Selena Soro

BarcelonaLes dones catalanes sumarien, de mitjana, 2.759 euros més l'any al seu sou si a casa la cura de la llar i la família fos igualitària. Així ho indica l'estudi 'Quantificació econòmica del treball domèstic i de la cura de persones no remunerat a Catalunya', que han presentat aquest dimecres l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE), de la Cambra de Comerç de Barcelona, i l'Institut Català de les Dones (ICD). Segons l'estudi, amb una distribució igualitària de les tasques domèstiques les dones podrien obtenir un increment dels seus salaris bruts per la feina remunerada del 25%.Les dones dediquen de mitjana 1 hora i 52 minuts més al dia a les tasques de la llar i la família, mentre que els homes dediquen 1 hora i 2 minuts més que elles a la feina remunerada.

L'estudi posa de manifest que la realització de les tasques domèstiques i familiars segueix recaient majoritàriament sobre la població femenina, amb independència de la seva edat, situació laboral, tipus de llar o nivell d'estudis. De fet, a les llars amb infants menors de 10 anys es perpetua el model tradicional de repartiment de tasques, sobretot en l'etapa amb una edat de la dona compresa entre els 30 i els 44 anys. A partir dels 30 anys, la dedicació de les dones a les tasques familiars es duplica a partir dels 30 anys –quan passen a viure en parella o tenen fills–, i després es manté relativament constant. En canvi, en els homes el que es duplica a partir dels 30 anys és el temps dedicat al treball.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi també revela que si es consideressin les tasques domèstiques, el PIB català s'incrementaria un mínim del 23,4%, i passaria dels 214.927 milions d'euros actuals als 265.248 el 2015. El treball domèstic i la cura de la família, així, està xifrat en 50.321 milions d'euros, i les dones són les que fan una aportació més gran a aquest PIB (el 67%, enfront del 33% dels homes). És a dir, les dones contribueixen el doble que els homes al valor econòmic de la feina domèstica i la cura, amb 33.345 milions d'euros l'any.

"El treball domèstic és invisible"

Cargando
No hay anuncios

"Encara existeix una divisió entre el treball productiu i econòmic i el reproductiu i de cura de les dones. I no és fortuït, perquè el treball domèstic és invisible als ulls de la gent i no apareix en cap estadística de creixement econòmic", ha reflexionat la presidenta de l'Institut de les Dones, Teresa Maria Pitarch. Pitarch ha presentat els resultats de l'estudi juntament amb la directora de l’ODEE, Anna Mercadé; la directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Barcelona, Carme Poveda i la presidenta de l’ODEE, Núria Lao.

Poveda ha destacat la necessitat que es publiquin estudis on quedi reflectida la 'doble jornada' de moltes dones, i ha subratllat que l'última vegada que es va publicar un informe d'aquest tipus va ser el 2007, amb dades de 2021. L'estudi fet públic avui, ha explicat, intenta donar resposta a la llei 17/2015 d'igualtat efectiva entre homes i dones. En concret, als articles 1, 3, 41 i 46, entre els quals s'inclou l'obligació de l'administració de garantir "l'equilibri entre el treball de mercat i el treball domèstic i de cura de persones i coresponsabilitat en el treball".

Cargando
No hay anuncios

Entre les feines de la llar i familiars, les dones dediquen una hora i quart a cuinar, 51 minuts a la neteja, 32 a la compra, 32 als infants i 21 a rentar, penjar, planxar i plegar la roba. En canvi, els homes dediquen 32 minuts a cuinar, 19 a netejar la casa, 22 a comprar, 20 a atendre els nens i només 2 a la roba. Els homes només dediquen més temps que les dones a la jardineria, cura dels animals i reparacions domèstiques, 21 minuts davant 8 minuts de les dones.