Protecció Civil

"Doncs ha estat a les 11 en punt, eh?": bromes i turistes sorpresos en el simulacre d'emergència a Barcelona

Interior qualifica l'assaig d'"èxit" i afirma que la recepció de l'alerta ha estat del 85%

Dos homes miren el mòbil durant el simulacre d'emergència a Barcelona

BarcelonaEls xiulets aguts que sortien simultàniament dels telèfons intel·ligents a la ciutat de Barcelona han confirmat aquest matí, a les 11 hores, que el simulacre del sistema d'emergències de Protecció Civil havia començat. La reacció de la població en diversos punts de la ciutat, on molts ja s'esperaven el so de les alarmes, ha estat de poca sorpresa. No poden dir el mateix, per contra, molts turistes que, desconcertats, caminaven pels carrers del centre quan els ha arribat –en anglès– el missatge del Govern a les pantalles: "PROVA D'ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. ÉS UN SIMULACRE. No truquis al 112. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te".

Al centre de la capital catalana el soroll del trànsit ha esmorteït l'alerta, però com que a la majoria de ciutadans i visitants els vibrava o sonava el mòbil a la butxaca o la bossa, el missatge ha arribat. A les Rambles, la majoria s'aturaven per llegir el missatge a la pantalla i es preguntaven com fer-lo desaparèixer quan constataven que es tractava d'un simulacre. Al barri de Sant Andreu, es repetia la mateixa imatge, però entre els veïns de la zona, mentre una veïna comentava irònica: "Ara és un bon moment perquè et robin el mòbil, que tothom el té a la mà".

Missatge de Protecció Civil en anglès en un dels mòbils que han rebut l'alerta a Barcelona

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut en roda de premsa poc després i ha qualificat el simulacre d'"èxit": ha afirmat que el percentatge de recepció del missatge als terminals ha estat aproximadament del 85%, segons les dades que han extret de les operadores i les enquestes a la ciutadania de les àrees afectades (Barcelonès, Vallès Occidental i Oriental, Baix Llobregat i Maresme). "És una xifra brutal", ha dit Elena.

La prova, ha afegit, serveix per comprovar que "el sistema ha funcionat" i també per "detectar errors" de cara al "dia que, malauradament, sigui necessari en un barri, poble o polígon". En aquest sentit, ha atribuït el 15% de telèfons on no s'ha rebut el missatge de Protecció Civil a la falta de cobertura o a la no activació del sistema d'alertes als dispositius que no són d'última generació.

Moment en què els telèfons intel·ligents a Barcelona han rebut l'alerta de Protecció Civil

Al Mercat de la Llibertat del barri de Gràcia, el so coordinat dels mòbils s’ha viscut en un ambient distès entre bromes dels paradistes, que uns minuts abans ja comentaven que seria cap a les 11 h quan sonarien les alarmes. "Doncs ha estat a les 11 h en punt, eh?", destacava una de les botigueres quan s’ha sentit el primer to puntualment. Algunes clientes buscaven el mòbil a dins de les bosses mentre demanaven com aturar el so sense gairebé haver ni llegit el missatge a la pantalla. "Has de prémer acceptar perquè pari", indicava aixecant la veu per sobre de les alarmes la botiguera.

La prova d'aquest dijous és el cinquè assaig d'emergències a Catalunya i el de més abast de població fins ara. El primer simulacre d'enviament es va fer el 28 de febrer a Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran i la segona, el 12 d’abril a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès. En aquesta ocasió es va detectar una errada en l’enviament que va fer que molts telèfons no rebessin el missatge. Pocs dies després es va fer una tercera prova a les vegueries de la Catalunya Central i Girona, i el 13 de juny es va repetir el simulacre a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès.

Menys trucades al 112 després del missatge

El telèfon d’emergències 112 ha atès fins a les 13.15 h un total de 945 trucades de ciutadans que o bé no coneixien la prova o volien demanar-ne informació. El conseller ha valorat que el nombre de trucades al 112 hagi disminuït respecte al simulacre que ja es va fer a Girona. "Estem parlant de xifres molt més baixes", ha assegurat, i ha destacat que això ha fet que l'assaig no hagi "col·lapsat" el sistema.

Un home mirant el mòbil a Barcelona durant el simulacre d'emergència

El conseller Elena ha deixat clar que aquest tipus de missatges seran un recurs "molt excepcional": "No és una informació de servei per anunciar pluges o informar de l'operació tornada, sinó per comunicar als ciutadans d'un lloc concret una acció concreta com seria evacuar, confinar o el que sigui", ha explicat. Malgrat tot, des que es va posar en marxa el sistema, Protecció Civil ha activat els enviaments fins en cinc emergències reals per donar instruccions concretes a la població: el passat agost pels incendis forestals del Perelló, Portbou, la Selva del Camp i Mont-roig del Camp, i aquest mateix setembre a Alcanar pels aiguats del Montsià. A tot l'Estat l'eina s'ha utilitzat sis cops més, algunes amb resultats polèmics, com l'avís que es va fer pels aiguats a Madrid, que va generar crítiques perquè va arribar abans que el temporal i no s'havia testat abans.

stats