Els doctorands universitaris criden a la vaga aquest dimarts per reclamar millores salarials

Denuncien que no s'apliquen les mesures aprovades pel govern espanyol fa uns mesos

Totes les universitats catalanes s'han unit per alertar que la seva "viabilitat" està "amenaçada" si segueixen les retallades.
L.v.
27/05/2019
2 min

BarcelonaEl personal docent i investigador de les universitats públiques catalanes i el que està en formació al CSIC estan convocats aquest dimarts a la vaga, que ha de servir per fer visibles les seves "precàries condicions" laborals i, sobretot, per reclamar que s'apliquin ja les mesures que es van aprovar amb l'Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), al març d'aquest any. Els doctorands denuncien que els seus sous i la duració dels seus contractes estan molt per sota del que fixa el decret, aprovat pel govern espanyol al març, després de sis anys de retard, i que diuen que no s'està aplicant.

El nou conveni estableix un increment del salari fins a 16.127 euros els dos primers anys de contracte, 17.279 el tercer any i 21.533 per al quart any. Un canvi molt significatiu, perquè fins ara els 'predoc' no tenien un sou mínim establert, sinó que el salari depenia del contracte amb el centre de recerca. L'EPIF també preveu regular la càrrega docent fins a un màxim de 180 hores durant tot el doctorat (que passen a ser voluntàries) i prorrogar de manera automàtica els contractes inferiors a quatre anys, una mesura que dona més estabilitat als grups de recerca. Fins ara la majoria de beques acabaven als 3 anys, però gairebé sempre els doctorands necessiten un quart any per completar la tesi. "És molt habitual acabar d'escriure la tesi des de casa, sense cobrar res o cobrant l'atur", explica David Aluja investigador predoctoral del grup de malalties cardiovasculars al Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Ara bé, totes aquestes mesures no s'estan aplicant perquè, segons denuncien els doctorands, les universitats asseguren que l'Estat no els transfereix els diners suficients per fer front a tot el que va aprovar el mateix executiu espanyol. Per això, el sindicat CGT, els Doctorands en Lluita i algunes assemblees de treballadors de les universitats han convocat per demà una aturada durant tot el dia, que culminarà amb una manifestació a la tarda, a Barcelona. La llavor de la vaga es va plantar a la UAB, però de mica en mica ha anat fent forat a la resta d'universitats del país.

La Maria és becària de formació del professorat universitari (FPU) a la UB, on treballa en un laboratori a cavall de la Facultat de Farmàcia i del Campus de l'Alimentació de Torribera. "S'hauria d'haver apujat el sou dels doctorands i no s'ha fet. Les universitats s'aferren al fet que l'Estat no té una partida per incrementar aquests sous", lamenta. Ella té un contracte de 37,5 hores, però afirma: "Moltes vegades fem 10 o 12 hores al dia". "La ciència és un dels sectors en què més hores extres es fan", assegura. El David ho corrobora: "Fem moltes hores. Els nostres contractes són de dilluns a diumenge perquè hi ha experiments que necessiten un seguiment cada dia i aquestes hores no ens les paga ningú", afirma.

Només a la UB es calcula que hi ha 5.000 doctorands, 500 dels quals amb contracte, i molts acaben la tesi amb contractes com a professors associats, una de les principals cares de la precarietat a la universitat. De fet, els professors associats també estan planejant una vaga a la tardor per acabar amb la "precarietat", segons van decidir fa uns dies un centenar de docents reunits en una assemblea a Barcelona. Segons van dir, la universitat aguanta amb personal cobrant uns 500 euros al mes.

stats