Divisió al camp de Tarragona respecte al futur de BCN World

Els ajuntaments i els sectors econòmics volen aquest nou model d'oci turístic, mentre que la plataforma opositora diu que el futur passa per un replantejament total dels paràmetres originals

bcn
Albert Solé / Dani Revenga
03/02/2016
3 min

Barcelona / Tarragona“Quan el president diu que BCN World està viu ho entenc com si de la negociació en sortirà un nou BCN World; qui cregui que aquest projecte encara està viu s’equivoca”, afirma Joan Pons, portaveu de la plataforma Aturem BCN World. “I no està mort de fa 15 dies, sinó de fa més de mig any, quan Veremonte va marxar del projecte. Ja només queden dues empreses interessades, i deu ser per alguna cosa”, afegeix. Des de la plataforma asseguren que no diuen 'no' a tot, sinó que diuen n'o' a un model de resorts turístics amb els casinos com a element central. “No tenim cap problema amb un projecte que encaixi amb el model turístic de la Costa Daurada”, conclou Pons.

Els empresaris

Aquesta postura, però, és diametralment oposada a la que comparteixen els principals agents econòmics i institucionals del territori, que continuen defensant el projecte tal com es va dissenyar. La patronal de la petita i mitjana empresa (Pimec), que continua veient en aquest controvertit projecte una possibilitat d’impulsar l’activitat econòmica a la zona. El president de Pimec a Tarragona, Joaquim Sendra, que ja va dir fa unes setmanes que si la Generalitat retirava el projecte havia de posar sobre la taula una proposta alternativa per al territori, argumenta que el turisme és un dels puntals “essencials” per a les comarques de Tarragona i que “necessitem impuls” per acabar de recuperar-nos de la crisi, demanant que el projecte de BCN World “tiri endavant en el format que sigui” perquè pot representar aquest impuls”. “No podem perdre l’oportunitat de seguir consolidant el turisme a les nostres comarques” i assegura que el teixit empresarial de territori hi està “majoritàriament a favor”. Sendra recorda també que “el Parlament ja va aprovar el projecte i, per tant, si ara la Generalitat el retira desobeiria la cambra”.

Les cambres de comerç

La postura de Pimec la comparteixen altres entitats empresarials del territori, com la patronal Cepta o les cambres de comerç de Tarragona, Reus, Valls i Tortosa. El lobi econòmic ja va fer un front comú el març del 2014, quan BCN World estava encallada al parlament, per demanar que el projecte tirés endavant. El president de la patronal de Tarragona, la CEPTA, Antoni Belmonte, considera que "el joc polític deixa fora els interessos del nostre territori". Des de la Cambra de Comerç de Tarragona, organisme que va donar suport al projecte des de bon començament exercint d’escenari per a les diverses presentacions de Veremonte i altres inversors, un portaveu apel·la a la "responsabilitat i al seny" de les forces polítiques per no condemnar un projecte que "és bo per a Tarragona, però també per a tot Catalunya". "Els partits polítics han de pensar en el bé comú, i no només en els seus tacticismes", diu el mateix portaveu.

Els ajuntaments

A nivell institucional, el pronunciament més ferm l’ha protagonitzat l’alcalde de Salou, Pere Granados, que quan va transcendir que BCN World era moneda de canvi en les negociacions entre Junts Pel Sí i la CUP va afanyar-se a dir que seria “bel·ligerant” per defensar el projecte. Granados s'ha reunit aquesta setmana amb representants de les dues empreses interessades a invertir-hi –Melco i Hard Rock–, que li van traslladar la seva inquietud. L'alcalde va advertir llavors que, si calia, promourien mobilitzacions per defensar una inversió que ha de crear “molts llocs de treball i de riquesa al territori”. L’Ajuntament de Tarragona també s’ha queixat que “sempre som les comarques del sud les que acabem pagant els peatges dels interessos polítics”, en paraules de la portaveu de l’equip de govern Begoña Floria.

stats