Els divendres contra el canvi climàtic arriben a Barcelona
Greta Thunberg va engegar les mobilitzacions. Amb 15 anys, s'ha convertit en una icona de la lluita contra la inacció d'Europa
Barcelona"Sí, estem fallant, però encara hi ha temps per canviar-ho tot". Les paraules de la jove sueca Greta Thunberg emanen d'un megàfon que sosté un dels seixanta joves catalans que es reuneixen a la plaça Sant Jaume de Barcelona aquest divendres. Tenen entre 15 i 25 anys i formen part del col·lectiu Fridays for Future [Divendres pel futur] a Barcelona, un moviment estudiantil que sorgeix de la mà de Thunberg a Suècia per exigir als líders mundials contundència davant el canvi climàtic.
La concentració d'aquesta tarda és la primera que convoca el col·lectiu a Barcelona, tot i que a Girona ja és el sisè divendres que es mobilitzen a la seu de delegació de la Generalitat. El grup de joves ecologistes exigeix que es declari l'estat d'emergència climàtica a Barcelona, una mesura que ja han pres altres ciutats com ara Manchester, Londres o Vancouver. "Estem en una situació d'emergència climàtica", explica Gemma Barricarte, una de les sis portaveus del col·lectiu i estudiant d'arquitectura de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC). "Pressionarem fins que s'ampliïn les mesures actuals i es compleixin els acords internacionals", afegeix.
El grup va néixer el novembre de l'any passat com a plataforma interestudiantil per promoure mesures ambientals als centres educatius, però no va ser fins fa una setmana que el col·lectiu va decidir sumar-se a l'onada europea del Fridays for Future. Aitana Ralda, de 16 anys i portaveu del grup, explica que les accions de Thunberg van ser ajudar-la a fer un pas endavant i actuar: "Quan vaig veure que una persona tan jove havia arribat fins al Parlament Europeu, vaig pensar que, si ella podia, jo també”. Mentrestant, alguns dels presents expliquen als curiosos que s'hi arriben que "encara no és massa tard per actuar".
"Aquí també volem un canvi"
El moviment agafa força a Catalunya a poc menys d'un mes de la vaga global pel clima convocada per al pròxim 15 de març i a la qual també s'han sumat a altres ciutats com ara València, Madrid o Sevilla. Sota lemes com ara "Demà ja serà massa tard" o "Justícia climàtica", els joves catalans han instat els estudiants d'arreu de l'Estat a unir-se a la vaga. "Volem mostrar que aquí també volem un canvi", apunta Ralda, i afegeix: "Com més persones sortim al carrer, més gran serà l'impacte".
Pel que fa a les possibilitats de reunir-se amb líders polítics més endavant, no descarten res. Esperen que les seves accions segueixin els passos dels de la noia que va inspirar el moviment fins a posar l'actuació climàtica en primera línia. "Esperem que les institucions vulguin escoltar-nos i farem les pressions que calgui fins que es prenguin mesures", afirma Barricarte.
La iniciativa d'escolars de 7 a 17 anys de tot el món ja fa mesos que es desenvolupa en països com ara Austràlia, Alemanya, Suïssa i Bèlgica. Justament ahir Thunberg va participar en la manifestació de Brussel·les (que se celebra cada dijous) i es va adreçar directament al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker: "Esteu escombrant i amagant el vostre desastre sota la catifa perquè nosaltres l'hàgim de netejar després". No han sigut les úniques paraules polèmiques de la noia que va iniciar les protestes. En el seu discurs al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, a Suïssa, va reclamar a les elits financeres i polítiques del món: “Vull que actueu com si s’estigués incendiant casa vostra, perquè s’està cremant”.