Habitatge

Enfrontaments i barricades entre policia i manifestants pel desallotjament de l'Antiga Massana

Les protestes han acabat amb almenys set detinguts i una trentena de ferits

This video file cannot be played.(Error Code: 102630)
0:31
5 min
36
Regala aquest article

BarcelonaFogueres en contenidors, llançament de pedres i barricades amb les tanques de les obres de la Rambla. La d'aquest dimarts ha sigut una jornada de tensió al centre de Barcelona pel desallotjament de l’Antiga Massana, ocupada des del 2020 com a espai solidari i cultural del Raval. La tensió ha començat a primera hora del matí amb protestes al voltant del desnonament que han acabat amb càrregues policials i una vintena de ferits. I el pols al carrer ha continuat al vespre, amb una manifestació que ha aplegat 2.500 persones –segons el recompte de la Guàrdia Urbana– i que també ha acabat amb enfrontaments directes entre els concentrats i els Mossos d’Esquadra, que han detingut dues persones. Comptant els arrestats del matí, hi ha hagut almenys set detinguts i una xifra de ferits –la majoria agents amb contusions– que s’enfila fins a la trentena.

Manifestació pel desnonament de l'Antiga Massana

L’objectiu dels manifestants ha sigut accedir fins a l’espai de la Massana, a la plaça Gardunya, però s'han trobat sempre un cordó policial. En més d’una ocasió l'han intentat superar, i els Mossos han respost amb cops de porra. Durant la manifestació, “Collboni desnonador” i “l’Antiga Massana es queda al barri” han sigut els crits més repetits. Un dels moments més crítics ha sigut avançada la nit, cap a les 22 hores, quan els concentrats han utilitzat el material de les obres de la Rambla per fer barricades, han cremat contenidors i han llençat pedres a la policia. Semblava el preludi d’un xoc directe amb la policia. Finalment, però, no s'han atrinxerat i la protesta s'ha dispersat pels carrers del Raval i ha acabat cap a les 23 hores. Dos periodistes també han resultat ferits a mans dels manifestants.

Centenars de persones responen al desallotjament de l'Antiga Massana
This video file cannot be played.(Error Code: 102630)
0:28

La tarda al centre de Barcelona es preveia especialment calenta després que el desallotjament de la Massana i el posterior dispositiu policial al matí hagués generat indignació. “Estàvem a primera fila, just davant dels agents des de primera hora del matí. Fa dues hores que estic davant d’ells sense cridar, dient-los que només estem fent resistència pacífica i que no faré res. I de sobte, sense més ni més, han tret les defenses i ens han fet fora a cops”, explicava a l’ARA l’Eduard, de 23 anys, mentre es posava gel a la cama. Ell va ha sigut un dels ferits durant la protesta matinal.

Els manifestants agafant pedres a les obres de les Rambles.
Els manifestants agafant pedres a les obres de les Rambles.

Dispositiu policial

Els agents de la Guàrdia Urbana, juntament amb els Mossos d’Esquadra, han desplegat el dispositiu de desallotjament a primera hora del matí i “sense cap avís previ”, asseguren a l’ARA alguns dels activistes. L’operatiu, però, comptava amb l’autorització del jutjat contenciós administratiu número 17. A l’arribar, segons ha confirmat l’ARA, els agents no van trobar ningú a l’interior de l’immoble.

“A dins de la Massana no hi viu ningú, és un espai on fem actes culturals i solidaris amb la classe treballadora del barri”, explicava un dels portaveus de l’espai cultural ocupat. Quan es van assabentar del dispositiu, van fer una crida a la mobilització. “Aquest és el punt final d’un expedient iniciat el 2021 per recuperar un equipament que ha estat sempre ocupat de manera il·legal”, ha valorat poc després de les càrregues el tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle. També ha avisat avisar que no permetran “més ocupacions” i “usurpacions d’espais públics” i ha traslladat la voluntat del govern municipal “d’acabar ara i en el futur amb qualsevol dinàmica il·legal”.

Càrregues policials en el desnonament de l'Antiga Massana.
Càrregues policials en el desallotjament de l'Antiga Massana.

L’edifici de l’antiga Escola Massana està ocupat des de l’any 2020 per moviments socials i del barri: primer per oferir menjar a les famílies durant la pandèmia i, els últims anys, amb una oferta cultural diversa, entre la qual també hi havia casals d’estiu per als infants o classes de català per a les famílies més desfavorides del barri. Els moviments socials fa anys que lluiten per aconseguir la gestió legal de l’edifici i batallen contra diferents ordres de desnonament. Però l’Ajuntament de Barcelona té altres plans per a aquest equipament. Batlle va subratllar que l’Antiga Massana és “una peça clau” d’un projecte de transformació al Raval, que inclourà l'antic recinte de l'Hospital de la Santa Creu així com la connexió amb la plaça de la Gardunya i el Mercat de la Boqueria. Sense donar detalls, Batlle ha dit que en les pròximes setmanes s'anunciaran els plans municipals, que tenen com a objectiu "preservar els usos culturals, acadèmics i comunitaris", "encaixar" en les necessitats del barri i les entitats i "millorar dinàmiques d'ús i seguretat" de l'espai.

Càrregues policials en el desallotjament de l'Antiga Massana.
La mà ferida d'un dels manifestants davant l'Antiga Massana.

Els manifestants han retret directament a l’Ajuntament de Barcelona que no els avisés del desallotjament abans de dur-lo a terme. Diversos portaveus dels activistes han dit que cap dels col·lectius del barri personats a les causes judicials tenien constància de cap desnonament amb data oberta i desmenteixen “categòricament” les afirmacions de Batlle, a qui acusen de "jugar brut".

El tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, a l'exterior de l'Antiga Massana.

L'Ajuntament va intentar desallotjar l'immoble a mitjans d'octubre, però en aquella ocasió no ho va poder fer per la "resistència pacífica" de les persones que encara hi havia. Llavors va sol·licitar una ordre judicial per executar el desallotjament. "Lluny de ser part de la població, els polítics i en especial el govern municipal del PSC són part del problema. El que fan és garantir els beneficis dels empresaris a costa de continuar ofegant la classe treballadora", respon Ariadna Garcia, portaveu de l'Antiga Massana

stats