L'atenció immediata als 'menes' es trasllada a un centre de Collserola

L'equipament provisional està gestionat per la Creu Roja i preveu atendre 600 menors al mes

El nou dispositiu té sales d'identificació, revisió mèdica, de descans i espais comuns i està gestionat per la Creu Roja
Natàlia Vila
29/07/2019
3 min

Sant CugatNi al centre de Barcelona, ni tampoc a la Zona Franca. El Govern inaugurarà aquesta mateixa setmana el nou dispositiu d'atenció immediata que ha de donar rebuda als menors estrangers que migren sols i arriben a Catalunya a Collserola. Lluny de la idea inicial, el centre –que té capacitat per a 50 menors– obre de manera "provisional" fins al 31 d'octubre i a mitja hora en cotxe del centre de Barcelona, per les dificultats de trobar un emplaçament millor al cor de la capital catalana.

El nou equipament, situat al mig de la serra de Collserola, al terme municipal de Sant Cugat, està gestionat per la Creu Roja i espera atendre al voltant d'uns 600 menors mensualment: 1.800 fins a l'octubre. La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha concretat que els joves s'hi estaran "un màxim de 24 hores" i, per tant, serà un espai "amb molta rotació de menors". "Aquí el que pretenem és dignificar l'arribada i l'atenció que els donem –ha aclarit Oliva–. La idea és que els puguem identificar, donar menjar, una muda, fer una revisió mèdica i que tinguin un espai per descansar i comunicar-se amb les famílies fins que els trobem una plaça dins del sistema de protecció", ha subratllat la secretària.

El centre està ubicat en un edifici de titularitat de l'Ajuntament de Barcelona, cedit a la Generalitat, i estarà en funcionament les 24 hores. Hi treballaran personal de la Creu Roja, com educadors i treballadors socials, una parella dels Mossos d'Esquadra, que faran les identificacions, i personal de seguretat privada, als accessos. En total, una quarantena de treballadors, que es repartiran en diferents torns per cobrir tot el dia.

"El dispositiu arranca com un projecte pilot", ha admès Oliva. "Estarà ubicat aquí mentre, paral·lelament, seguim buscant un emplaçament a Barcelona, que és on arriben el 90% d'aquests menors", ha reconegut. Per la seva banda, fonts de la Creu Roja han explicat que la gestió del servei només està pactada fins a finals d'octubre perquè, a partir d'aquest moment, "caldrà fer una primera avaluació". "El servei es podria prorrogar, modificar o podria canviar d'ubicació", apunten des de l'entitat. El coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, ha destacat que l'objectiu és "dignificar l'atenció" als menors i ha agraït la confiança del Govern en la seva "experiència en la gestió de l'ajuda humanitària".

Retards i complicacions

Tot i que la Generalitat s'ha felicitat aquest dilluns per la inauguració, la conselleria admet que el centre hauria d'haver obert molt abans (la previsió era tenir-lo en marxa a la primavera) i que la distància respecte al centre de la ciutat afegeix algunes complicacions. El fet és que la ubicació, al mig de la muntanya, no evitarà que els menors arribin en primera instància a les comissaries del centre de la ciutat. Així, tot i que el dispositiu pretenia descongestionar les arribades i les pernoctacions en estances policials, el departament reconeix que els Mossos hauran de seguir fent els primers trasllats fins a Collserola, ara juntament amb l'administració i la Creu Roja.

"Fa molts mesos que treballem els circuits i estem buscant la manera de coordinar els serveis de la DGAIA, els Mossos i la Creu Roja, per fer el trasllat fins aquí", ha explicat Oliva. "De moment hi haurà d'intervenir tothom, en funció dels recursos i de les necessitats", ha avançat Oliva en relació a la tasca dels agents, que aquest matí no han tingut representació en la presentació del dispositiu ni per part dels cos de Mossos d'Esquadra ni tampoc per part de la conselleria d'Interior.

Tot i això, Oliva ha assegurat que els departaments treballaran "coordinats" i de manera "flexible" i ha subratllat que el dispositiu demostra "la voluntat de tot el Govern i els Ajuntaments en pro dels drets bàsics dels menors".

stats