Crida a evitar les revetlles massives per Sant Joan i no anar a la platja

La recomanació és fer celebracions "reduïdes" amb la família o els amics habituals

Un noi llença un paper, amb un desig escrit, a la foguera durant la revetlla de l'any passat.
Pau Esparch
19/06/2020
3 min

BarcelonaDesprés que aquesta mitjanit Catalunya hagi deixat la fase 3 de la desescalada i l'estat d'alarma per entrar a la nova normalitat, el departament d'Interior ha fet unes recomanacions per a la revetlla de Sant Joan. En aquesta nova fase, també anomenada de represa, es poden fer totes les activitats sense que cap estigui prohibida sempre que es compleixin les condicions com els aforaments limitats i l'ús de la mascareta segons la distància. És per això que el Govern ha demanat, de nou, evitar les revetlles massives per Sant Joan i no anar a la platja. Protecció Civil ha recomanat als ajuntaments que aquella nit tanquin les platges i que a l'hora de donar permisos garanteixin que les activitats organitzades no es converteixin en aglomeracions. La petició és fer celebracions "reduïdes" amb la família o els amics habituals.

Fa dues setmanes la Generalitat va explicar que treballava amb la previsió que tot Catalunya estigués a la fase 3 per Sant Joan. Llavors va dir, seguint les restriccions del govern espanyol pel covid-19, que si s'estava a la fase 3 es podrien fer trobades privades de 20 persones com a màxim i que fora de l'àmbit particular es podrien celebrar activitats organitzades, en què l'aforament podria arribar a 80 persones en espais tancats i a 800 persones a l'aire lliure. Però en quinze dies ja s'ha superat la fase 3 i les mesures han tornat a canviar. Ara es permet la lliure mobilitat interna a tot Catalunya i, des d'aquest divendres i fins a Sant Joan, els aforaments estan limitats a un 50% als edificis i espais tancats i a un 75% als que estan a l'aire lliure. Pel que fa a les trobades i activitats familiars i socials, es poden celebrar sense límit de persones.

La directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha demanat que, encara que no es mantingui la prohibició, es facin trobades de 20 persones com a màxim i es defugin "festes multitudinàries" que es puguin celebrar, per exemple, a la platja. Aquesta és la petició que també s'ha fet als ajuntaments, recordant-los que són els que decideixen sobre l'accés i el control al seu litoral. El cert és que moltes ciutats han anunciat que no permetran anar a les platges per Sant Joan, com l'àrea metropolitana de Barcelona, on al final els vuit consistoris del litoral han acordat tancar les platges durant la revetlla. Tarragona ha fet el mateix, però alguns municipis barcelonins, tarragonins i gironins han decidit obrir-les.

Ferrer ha insistit que s'ha de mantenir un metre i mig de distància per persona en qualsevol celebració i que les revetlles no estan prohibides, tot i que ha reclamat als ajuntaments no permetre cap activitat "que no pugui ser controlada". També ha reconegut que, amb la nova normalitat o represa, no s'ha establert cap límit de persones, sinó que fins a Sant Joan la norma general és que els aforaments es limiten en percentatges segons els espais amb l'obligació de complir la distància de seguretat.

Mig milió de vehicles

Pel que fa a la mobilitat, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, ha pronosticat que es calcula que mig milió de vehicles poden sortir –i tornar– de l'àrea metropolitana de Barcelona aquest cap de setmana i per a la revetlla de Sant Joan. Gendrau no ha descartat que es tracti d'una xifra encara més elevada o fins i tot rècord perquè seran els primers dies que es permet la mobilitat total a Catalunya. Es preveu que es puguin produir cues de vehicles per anar a les segones residències i a la platja, en direcció a la Costa Brava i el Pirineu. Per això ha apel·lat a la responsabilitat individual i ha anunciat que els Mossos d'Esquadra faran uns 1.400 controls: 480 aquest cap de setmana i 950 per Sant Joan. 205 controls de la revetlla seran per fer proves d'alcoholèmia i drogues.

Els Mossos també potenciaran per Sant Joan els agents de policia administrativa per detectar infraccions en el material pirotècnic, els locals d'oci, la restauració i activitats que puguin suposar un risc. Protecció Civil ha recordat que, a part de les mesures pel coronavirus, per a la revetlla es mantenen les mesures de seguretat tant en l'ús de la pirotècnica com en les fogueres i de prevenció en incendis. Els dos perills afegits d'aquest any estan vinculats amb el gel hidroalcohòlic i les mascaretes: es recomana no portar el gel a sobre quan s'encén la metxa dels petards i vigilar amb la distància si es porta mascareta perquè si hi cau una guspira pot cremar-se. Els bombers de la Generalitat reforçaran els seus efectius i el telèfon d'emergències 112 ampliarà el personal per atendre tots els avisos que entrin aquella nit.

stats