Simón avisa que els menors de 20 anys i els infants són el segon grup amb més incidència del covid-19
Els adolescents centren l'augment de positius però les hospitalitzacions són "molt baixes"
MadridA les portes del curs escolar, quina és la incidència de contagi del covid-19 entre els joves i els infants "suscita interès", ha reconegut aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón. L'epidemiòleg ha assenyalat que, en el context d'un augment general de casos, la incidència del coronavirus entre els menors de 20 anys i els infants és "relativament alta", en comparació amb fa uns mesos, i que ara "són el segon grup amb més incidència de contagi", per darrere de les persones d'entre 29 i 30 anys. Simón ha detallat que són els menors d'entre 16 i 17 anys els més afectats, i ho ha relacionat amb el fet que "tenen una vida social més important”. De fet, a Catalunya, entre l'1 de juny i el 23 d'agost s'han diagnosticat 5.271 contagis entre menors d'edat, la majoria amb edats compreses entre els 12 i els 18 anys, segons dades de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS).
Tanmateix, Fernando Simón també ha volgut incidir que "la majoria són asimptomàtics i tenen un quadre molt lleu". El director del CAES ha detallat que el nivell d’hospitalització d’aquests grups d’edat és inferior al 4% i que la letalitat és del 0,02%. Ara bé, l'epidemiòleg ha matisat que "cal anar amb compte", ja que, tot i que alguns estudis fets en contextos de lleure al llarg de l'estiu assenyalen que la transmissió entre infants és "molt més baixa", hi ha altres investigacions que recullen que els infants segueixen tenint el virus a la faringe com els adults.
"No podem pensar que reduirem molt més la transmissió a les escoles del que ho fem entre la població en general", però "l'educació que poden donar els pares és molt important", ha dit Simón. Per aquest motiu, i perquè la transmissió "no es converteixi en un risc real" a les escoles, en paraules de Fernando Simón, el doctor ha indicat que professors i famílies han de "treballar amb els infants" perquè adquireixin adequadament hàbits com el rentat de mans o la distància física d'un metre i mig. Al mateix temps, i amb l'objectiu d'enviar un missatge de suport als professors, Simón ha reconegut que "és normal que tinguin dubtes", ja que "no són sanitaris i estan exposats a la informació científica".
Més capacitat de detecció
Tot i que "l'evolució de l'epidèmia és relativament estable a nivell nacional", ha assegurat el director del Centre de Coordinació d'Alertes Sanitàries del ministeri de Sanitat, l'"agost deixa una sensació agredolça", ha reconegut. Simón ha detallat que hi ha zones, com Barcelona o Madrid, amb un "important increment de la transmissió", fruit principalment de la mobilitat. A més, al conjunt de l'Estat els contagis segueixen augmentant. Aquest dilluns, el ministeri de Sanitat ha notificat 23.572 casos de coronavirus nous des de divendres, 2.489 dels quals diagnosticats les últimes 24 hores.
Madrid segueix sent la regió que registra més casos (554) –un 20% dels contagis diagnosticats l'últim dia–, seguida del País Basc (394). En aquest sentit, l'epidemiòleg ha insistit que aquestes xifres van de la mà "d'un alt nivell de detecció precoç". De fet, el ministeri de Sanitat ha informat aquest dilluns que la capacitat de les comunitats per fer proves PCR ha augmentat un 10% entre els dies 21 i 27 d'agost, setmana en què s'han fet 566.594 proves més a tot l'Estat. En el cas concret de Catalunya, l'última setmana ha fet més de 105.691 proves PCR i un total de 1.209.836 proves fins al 27 d'agost.
Amb tot, les hospitalitzacions també creixen. En aquests moments hi ha 6.957 persones ingressades per covid-19. Simón ha insistit en el fet que la situació "és molt diferent de la del mes de març", tot i que ha matisat que a Madrid les hospitalitzacions estan augmentant "exponencialment", amb "una ocupació hospitalària del 16%", mentre que la mitjana de l'Estat és del 6%, ha assegurat l'epidemiòleg. D'altra banda, els pacients actuals ingressats en unitats de cures intensives són 846. Pel que fa a les defuncions, el ministeri ha registrat 83 morts més per coronavirus des de divendres i, segons les dades oficials, ja són 29.094 les persones que han mort des de l'inici de la pandèmia a Espanya a causa del covid-19. Simón també ha recordat que "la mitjana d'edat de les defuncions està per sobre dels 85 anys".
Finalment, l'epidemiòleg ha insistit que hi ha "zones on el control no és fàcil", fent referència a Madrid i Barcelona, fruit de la mobilitat, i que "l'increment de la transmissió comunitària no ens pot deixar dormir tranquils".