Grande-Marlaska defensa que no permetran "la immigració violenta"

El ministre de l'Interior afirma que "humanitat no és igual a permissivitat"

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una compareixença a la comissió d'Interior del Congrés.
Mariona Ferrer I Fornells / Núria Martínez
29/08/2018
3 min

MadridDesprés que la setmana passada expulsés 114 immigrants que havien saltat la tanca de Ceuta, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha reivindicat aquest dimecres que no permetran "la immigració violenta que atempti contra el país i les forces de seguretat". "Espanya i el Marroc hem volgut enviar un missatge clar a les organitzacions criminals que trafiquen amb persones: la migració ordenada, segura i legal és possible i desitjada, però no la il·legal i violenta", ha reivindicat Marlaska.

Durant la compareixença al Congrés per donar explicacions sobre la política migratòria del govern de Pedro Sánchez, el ministre de l'Interior ha reivindicat que "s'ha de distingir entre la supervivència i drets humans i les entrades violentes". En aquest sentit, ha defensat que "seguretat sí, però abans de tot humanitat" i ha matisat que "humanitat no és igual a permissivitat".

Tal com ja va apuntar la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, durant el consell de ministres de la setmana passada, Marlaska ha afirmat que "és la primera vegada que es respon de manera tan urgent, tant dins com fora de les fronteres". "Cal diferenciar entre supervivència i entrades violentes, perquè no són el mateix", ha defensat el ministre, que ha afegit que "cal atendre els casos ben diferenciats per actuar amb coherència".

A més, Grande-Marlaska ha anunciat que redissenyarà el sistema de vigilància amb l'objectiu d'enfortir la seguretat amb mitjans "més moderns i no lesius".

Durant la compareixença, el ministre ha explicat que el nombre d'immigrants que han arribat a Espanya de manera irregular per via marítima fins al 24 d'agost és de 26.607, un 178,3% més que en el mateix període de l'any anterior. No obstant això, Grande-Marlaska ha volgut deixar clar que aquest augment és "idèntic" a que es va registrar el 2017 respecte al 2016, quan va ser d'un 170%. Fins a aquest dia han entrat a Espanya 31.800 persones, 17.705 més que el 2017.

Comissió de secrets oficials

Immigració a banda, Marlaska també compareix a la comissió d'Interior –a petició pròpia i també de la majoria de grups– per parlar de política penitenciària: en concret, l'acostament de presos d'ETA als centres bascos i del cessament del coronel en cap de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, Manuel Sánchez Corbí. Sobre aquest últim tema no es pronunciarà perquè es tracta d'un tema de fons reservats, i ja ha sol·licitat comparèixer a la comissió de Secrets Oficials per parlar-ne.

També es preveu que se li pregunti sobre la convocatòria de la Junta de Seguretat a Catalunya amb la intenció d'incloure a l'ordre del dia la batalla pels llaços grocs. El PSOE, el PP i Cs van fer pinya dilluns per oposar-se a la compareixença per l'agressió al fotoperiodista Jordi Borràs feta per un inspector de la brigada d'informació de la Policia Nacional, tal com havien demanat ERC i el PDECat.

El Senat aprova la compareixença de Sánchez, però està de viatge

La diputació permanent del Senat ha aprovat aquest dimecres la petició de compareixença en període extraordinari, és a dir, abans del 31 d'agost, del president del Govern, Pedro Sánchez, per parlar sobre crisi migratòria. No obstant això, li és "impossible" assistir-hi perquè està de viatge per Iberoamèrica.

La petició, feta el passat 2 d'agost pel PP i debatuda aquest dimecres a la Cambra alta, ha sortit endavant amb 21 vots a favor (del PP i Ciutadans) i 8 en contra (PSOE). La resta de partits no han participat en la votació perquè l'han considerat una "instrumentalització" de la cambra alta per part del PP.

El portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, ha anunciat que la setmana que ve tornaran a registrar la petició que Sánchez vagi al Senat per explicar la política migratòria de l'executiu espanyol.

stats