El Govern demana no sortir de casa a Barcelona i 12 municipis de l'àrea metropolitana, el Segrià i la Noguera
Almenys durant 15 dies es limiten les reunions a 10 persones i es redueix l'aforament als restaurants
BarcelonaEl Govern ha demanat a tots els ciutadans de l'àrea metropolitana de Barcelona, el Segrià i la Noguera que es quedin a casa si no és "imprescindible", almenys durant quinze dies. Un "pas enrere" per intentar contenir el virus i evitar tornar a un nou confinament total, segons ha advertit la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que tindria "uns efectes econòmics i socials devastadors". Les restriccions anunciades apel·len al "deure cívic" dels ciutadans per evitar al màxim el contacte social i són "l'última oportunitat" abans de fer un confinament més dràstic, ha dit Budó. A la pràctica consisteix a ampliar a tretze municipis de la primera corona de Barcelona, a tota la comarca de la Noguera i a una vintena de municipis del Segrià el que ja es va anunciar per a tres barris de l'Hospitalet.
Les mesures afecten prop de tres milions de persones, que són les que viuen a Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues, l'Hospitalet, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià i Badalona, a més de la comarca de la Noguera i els municipis del Segrià següents: els Alamús, Albatàrrec, Alcanó, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Alpicat, Artesa de Lleida, Aspa, Benavent de Segrià, Corbins, Gimenells i el Pla de la Font, Llardecans, Massalcoreig, Maials, Montoliu de Lleida, la Portella, Puigverd de Lleida, Rosselló, Sarroca de Lleida, Sudanell, Sunyer, Torrebesses, Torrefarrera, Torre-serona, Vilanova de Segrià i Vilanova de la Barca.
Hi haurà recomanacions i prohibicions
En aquests municipis es recomana –no es prohibeix– no sortir de casa si no és "imprescindible" i no marxar a les segones residències. La recomanació passa per sortir a anar a treballar, als centres de salut, cuidar de persones grans, nens o persones dependents, anar a comprar productes bàsics o en altres establiments amb cita prèvia, practicar esport amb el nucli de convivència habitual, fer accions judicials, notarials, exàmens i mudances, anar a entitats financeres i altres causes de força major. "Hi pot haver controls a les carreteres, però els Mossos no podran fer tornar a casa ningú, perquè no estarà prohibit sortir", ha dit el conseller d'Interior, Miquel Buch.
"La capacitat que tenim per actuar amb velocitat i efectivitat és irrisòria", ha lamentat Buch, a causa de la "inseguretat jurídica" que suposa que totes les restriccions que planteja la conselleria de Salut han de passar pel sedàs d'un jutge, que les pot acceptar o tombar. El tràmit no és menor perquè a l'Hospitalet, per exemple, el jutge va fer tirar enrere la prohibició de fer trobades de més de deu persones. Les mesures, doncs, han de ser avalades pel jutge i no seran vigents fins que no es publiquin al DOGC.
Tot i això, el Govern ha defensat que "la gent s'està contagiant a les trobades familiars i socials" i que per això volen limitar-les. La voluntat és que sí que sigui una prohibició fer reunions amb grups de més de deu persones. "Hem d'evitar ser molts a les trobades, hem de fer una bombolla de seguretat amb els que convivim i tractem habitualment", ha dit Alba Vergés. També es prohibirien les activitats d'oci nocturn, les d'oci en general i les esportives, que quedaran tancades al públic. "Volem desactivar els ambients on pot coexistir un nombre gran de persones", ha argumentat la consellera. La consellera ha insistit que cal evitar "quedar amb altres persones" i "evitar el que és evitable": "És evitable anar a la platja? Sí, es pot evitar, per tant evitem-ho!", ha dit.
També se suspenen les activitats culturals, esportives, lúdiques i d'oci nocturn, de manera que tancaran cinemes, teatres, gimnasos i locals d'oci nocturn i es redueix al 50% l'aforament en bars i restaurants, on caldrà guardar encara més distància a les terrasses. Tampoc estaran permeses les visites a les residències de gent gran en tots els municipis afectats per les restriccions.
Biblioteques i casals d'estiu, oberts
En canvi, les biblioteques i els museus estaran oberts, amb un pla específic. Igualment, els infants podran continuar anant als casals i les colònies d'estiu. "Interpretem que l'àmbit laboral és l'últim que ha de quedar afectat i, per tant, també la conciliació i els casals", ha afirmat la consellera. En aquest sentit ha remarcat que "el confinament també ha sigut molt dur per als infants" i que, en vista que la transmissió és més baixa entre els més petits, el Govern ha considerat que aquesta activitat es podia mantenir "seguint sempre les mesures estrictes".
Les mesures es prenen, segons ha explicat Vergés, per frenar la propagació del virus en territoris on s'ha detectat un fort augment de contagis. "Hem triplicat les xifres d'una setmana a una altra. La transmissió comunitària existeix", ha sentenciat Vergés, que ha afegit que els hospitals també han notat un augment dels ingressos i d'entrades a les UCI. "Si no ho fem, haurem d'anar a mesures més dràstiques que no vol ningú: és un context de complexitat horrorós", ha reconegut la consellera, que ha dit que "no es descarten" mesures més dures com un confinament total.
Set municipis de Lleida mantenen restriccions més severes
Les mesures que ha anunciat aquest divendres el Govern van en paral·lel a les restriccions imposades en set municipis del Segrià fa uns dies. Així, a Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre es manté la prohibició de sortir de casa si no és imprescindible, l'entrada i la sortida del municipi està restringida i els bars i restaurants estan tancats excepte per servei a domicili o recollida amb cita prèvia.