Alumnes i professors s'hauran de fer la PCR i aïllar-se 14 dies si hi ha un positiu al grup de convivència de l'escola

Els centres tindran una infermera referent i només tancarien a partir de dos casos en diverses aules

L'escola Marià Fortuny de Reus es prepara per les preinscripcions presencials
Marc Toro
13/08/2020
4 min

BarcelonaLa tornada a l'escola al setembre s'haurà de fer en convivència amb el coronavirus. És la màxima amb què treballa el Govern per al curs 2020-2021 i així es desprèn del protocol d'actuació davant de possibles contagis als centres, elaborat conjuntament per Educació i Salut i presentat aquest dijous en roda de premsa. El document estableix que els alumnes i docents dels 5.455 centres educatius no universitaris de Catalunya s'hauran de fer proves PCR i aïllar-se durant 14 dies si es detecta un positiu en el seu grup de convivència estable a l'aula. Uns grups que han de quantificar les mateixes escoles i instituts però que, com a màxim, han de ser de 20 alumnes a infantil, 25 a primària i 30 a l'ESO. L'executiu, en tot cas, no preveu el tancament de centres, que seran assessorats per un centre d'atenció primària (CAP) i una infermera de referència, si no es detecten com a mínim dos contagis en grups i espais diferents del recinte. Famílies i professorat dubten sobre la viabilitat del protocol i lamenten que planifiqui com actuar si hi ha contagis en lloc d'establir mesures per prevenir-los.

Tal com avançava dimecres a l'ARA el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, la prioritat és mantenir els centres oberts i, si hi ha infeccions, la primera opció sempre serà l'aïllament dels grups vinculats als contagis. D'entrada, l'executiu demana a les famílies que no portin els fills a l'escola en cas de presentar símptomes de covid-19, com ara febre superior a 37,5 graus, tos o dificultat respiratòria. Però com s'actuarà si aquest primer filtre falla? Si hi ha un cas sospitós, el centre l'adreçarà al seu CAP i serà el metge de capçalera qui haurà de determinar si aquell cas podria ser covid-19 o no. En cas afirmatiu, se li farà un test PCR i el Govern garanteix que els resultats s'obtindran en un màxim de 24 hores.

Fins llavors, els gestors covid que treballen als CAP recomanaran l'aïllament domiciliari a l'alumne o docent afectat i a les persones amb qui conviu, i activaran els serveis de vigilància epidemiològica –que s'ampliaran en 16 professionals al setembre– perquè comencin a recollir les dades dels membres del grup estable del possible infectat. Aquests, que no caldrà que portin mascareta a l'aula –malgrat que el Govern es planteja recomanar-ho a secundària si la situació epidemiològica ho requereix–, només s'haurien d'aïllar si la PCR del seu company de classe o mestre sortís positiva. Llavors se'ls faria el test i haurien d'estar a casa 14 dies encara que el resultat fos negatiu. D'altra banda, si un alumne positiu tingués germans en altres grups de connivència, només s'haurien de fer el test i aïllar-se els germans i no els seus companys de contacte estable a l'aula (a l'espera del resultat de la prova).

I què passa amb els professors d'institut que imparteixen una mateixa matèria en diverses aules? Segons ha argumentat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, si un docent no forma part del grup estable, haurà de portar mascareta i mantenir la distància en tot moment, de manera que no hauria de fer la quarantena si es detecta un positiu al centre. La tornada a l'escola d'un cas confirmat, d'altra banda, es farà un cop passin com a mínim 72 hores des de la resolució dels símptomes i sempre que la persona no hagi requerit ingrés hospitalari, hagi estat atesa per l'atenció primària i hagi estat aïllada durant almenys 10 dies.

"El virus correrà com la pólvora"

Bargalló, que ha demanat als docents que evitin el "relaxament", ha defensat que el protocol permetrà garantir una "detecció precoç" i "cerca activa" de casos de covid-19, una visió que topa amb la de les famílies i el professorat. "Ningú es creu que en un centre educatiu hi pugui haver grups estables. És una paraula inventada per tranquil·litzar", afirma Lidón Gasull, directora de la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac), que creu que a partir del setembre hi haurà "molts alumnes confinats a casa". "En diguem com en diguem, no seran grups estables", diu Ramon Font, portaveu del sindicat de mestres USTEC-STES, i afegeix que si es detecta un cas positiu de covid-19 en un centre, el virus "correrà com la pólvora". "També diuen que recomanaran la mascareta a l'aula si hi ha una transmissió molt alta, però si això passa els centres es tancaran", conclou.

Segons ha remarcat el director general de professionals de la salut del departament de Salut, Marc Ramentol, el protocol està "destinat a mantenir obertes les escoles, no a tancar-les a la primera de canvi". I així ho ha exemplificat Bargalló: "En el cas que hi hagi un cas positiu en un grup estable, tots els alumnes del grup hauran de fer una quarantena. Si hi ha dos casos positius de diferents grups estables d'un mateix edifici, tot aquell edifici haurà de fer una quarantena. I a partir de dos casos positius de diferents grups i espais, l'autoritat sanitària pot plantejar el tancament del centre", ha dit, deixant clar que aquesta no serà l'única condició: "L'anàlisi epidemiològica farà que Salut digui si ho creu convenient o no".

Formació a totes les direccions

El protocol presentat preveu formar totes les direccions dels centres en la gestió del covid-19 abans del 14 de setembre, i fixa la creació d'un aplicatiu informàtic de seguiment de casos i resultats de PCR, que portarà el nom de Traçacovid i s'actualitzarà dues vegades al dia. A banda de la infermera de referència, que podran consultar per telèfon, també s'habilitarà una bústia de Salut Pública per resoldre dubtes sobre la pandèmia.

"Ens sembla bé que s'estipulin aquests protocols, però són mesures de salut per aplicar a posteriori. Educació no ha anunciat cap mesura que impliqui canvis en el sistema educatiu per evitar que hi hagi brots en centres educatius i que l'alumnat s'hagi de confinar", lamenta Gasull. "Cal contractar professorat, buscar nous espais per fer classe i garantir grups més reduïts", resumeix Font, que assegura que hi ha "nervis i por" entre els docents: "No es donen les condicions per a una tornada segura a l'escola".

El Govern, que no va descartar la possibilitat d'acabar fent cribatges massius als centres com es fa en alguns municipis, va evitar respondre ahir com es resoldrà la situació laboral de les famílies que s'hagin d'aïllar o tenir els seus fills en aïllament. "És una qüestió que pertoca al Govern, però també al gobierno", va dir Bargalló, que va reclamar a l'Estat "modificacions normatives" per garantir baixes laborals sense pèrdua de salari per als treballadors en quarantena.

stats