L'Estat estudia rebaixar "inequívocament" la quarantena a 10 dies

Espanya supera el mig milió de casos de coronavirus des de l'inici de la pandèmia

L'epidemiòleg Fernando Simón en una imatge d'arxiu.
Núria Rius
07/09/2020
3 min

MadridEl Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, dirigit per Fernando Simón, obre la porta a rebaixar els dies d'aïllament "de manera inequívoca" a 10. Així ho ha apuntat aquest dilluns l'epidemiòleg en roda de premsa. Fins ara, la quarantena podia arribar fins als 14 dies, però els últims estudis apunten que la càrrega viral desapareix a partir del desè, ha explicat Simón. "A nivell europeu cada vegada hi ha més països que s'adapten als 10 dies de quarantena i no als 14", ha afegit el director del CAES. Per aquest motiu, l'equip de Simón estaria estudiant el risc que implica prendre aquesta decisió.

Una altra de les opcions que estudia és que, en cas de PCR negativa després de tres dies d'estar en aïllament, la quarantena es pugui reduir a 5 o 7 dies, una decisió, però, que "portarà més temps" prendre, ha reconegut Simón.

Amb tot, el ministeri de Sanitat ha confirmat 26.560 nous casos de coronavirus aquest cap de setmana a Espanya, dels quals 2.440 casos diagnosticats les últimes 24 hores. Amb aquests nous contagis, el nombre d'infectats des del principi de la pandèmia arriba als 525.000, segons les dades oficials. Tot i que es continuen incrementant els contagis, el director del CAES ha assegurat que "l'evolució és similar a la de la setmana passada". Espanya és la zona més afectada d'Europa, fruit dels rebrots del mes d'agost i l'increment de casos de covid-19, i les regions de Madrid i Catalunya, on s'ha accelerat la transmissió, són les zones amb més risc. Tot això mentre experts apunten que la desescalada es va fer massa ràpid i sense un sistema de rastreig a punt.

El nombre total de casos diagnosticats els últims 14 dies és de 108.079, mentre que la incidència acumulada se situa en 229,83 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants. Madrid continua encapçalant les noves infeccions i acumula 146.341 casos positius, 34.668 dels quals acumulats els últims 14 dies. Les xifres situen la incidència acumulada de la regió en 520,28 casos per cada 100.000 habitants, la més alta de tot l'Estat.

A més a més, el nombre de pacients amb covid ingressats és de 7.892. Pel que fa a les persones ingressades amb covid a les unitats de cures intensives, són 1.034. En aquest sentit, Simón ha assenyalat que hi ha un increment "marginal" de persones ingressades més grans de 65 anys, però que no significa una "variació important". Per altra banda, Sanitat també suma 98 morts més en comparació amb divendres i 29.516 persones mortes per coronavirus des de l'inici de la pandèmia.

Vacunar primer la població de risc

"No hi haurà vacunes immediatament per a tothom", ha assenyalat Simón, que també ha apuntat que la probabilitat que a finals d'any es pugui començar a vacunar és "alta". Tanmateix, l'epidemiòleg ha especificat que en un principi "s'hauran d'escollir grups d'interès". En aquest sentit, Simón ha detallat que tant Espanya com Europa situen les persones grans o amb patologies prèvies com a "prioritàries", seguides dels ciutadans que desenvolupen una professió essencial, "com poden ser els sanitaris", ha explicat Simón. "Serà cada país, segons la disponibilitat de vacunes, qui definirà finalment a qui començarà a vacunar", ha afegit. Simón també ha insistit que en el cas d'Espanya "es protegiran les persones vulnerables de manera general i homogènia en totes les comunitats autònomes".

Finalment, sobre la tornada a l'escola, Simón ha deixat clar que, "tot i que els comportaments seran molt diferents entre les comunitats autònomes, s'ha d'estar atent tant a les regions amb baixa transmissió com en les regions on hi ha una transmissió alta". "Tenim més de 28.000 centres educatius i no podem descartar que no es generi cap brot concret que no es pugui controlar", ha apuntat. Tanmateix, Simón ha insistit que "l'objectiu final és mantenir l'activitat educativa".

stats