Societat10/01/2014

Diputats catalans es fan passar per familiars d'interns per poder accedir al CIE de la Zona Franca

Una eurodiputada alemanya dels Verds denuncia que la situació del centre és insòlita a la Unió Europea

Acn
i Acn

BarcelonaDiversos diputats del Parlament de Catalunya han hagut d'accedir aquest divendres al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona fent-se passar per familiars d'interns, ja que oficialment no els han deixat visitar la instal·lació com a representants polítics. D'aquesta manera han volgut denunciar la situació del centre, que últimament ha rebut denúncies d'abusos i vexacions. Igualment, també ha pogut accedir al centre l'eurodiputada alemanya Ska Keller, dels Verds, que ha denunciat que la situació que ha presenciat és única a la Unió Europea. El passat 19 de desembre la diputada d'ICV-EUiA Laura Massana va demanar per carta a la delegada del govern espanyol a Catalunya, María Llanos de Luna, que li permetés l'entrada a ella i a l'eurodiputada Ska Keller, després dels recents esdeveniments en els quals va morir un intern. El 3 de gener, el delegat en funcions i subdelegat a Barcelona, Emilio Ablanedo, va respondre que s'estava preparant una visita institucional de diputats al Congrés i senadors de la Comissió d'Interior i, per tant, instava les diputades a fer la visita conjuntament amb ells, sense fixar la data.

Per això, aquest divendres Keller ha entrat al CIE com a familiar d'un intern, aprofitant que també ho feien, amb altres interns, diputats com Pere Bosch, Marta Vilalta i Agnès Russiñol, d'ERC, Sara Vilà i David Companyon, d'ICV-EUiA, i Isabel Vallet, de la CUP. A més, també han pogut entrar membres de SOS Racisme i la Fundació Migra Studium, que tenen permís permanent per fer-ho.

Cargando
No hay anuncios

En sortir, tant les entitats com els diputats han recordat la mort d'Alik, un armeni, el passat 3 de desembre, en estranyes circumstàncies, així com els incidents entre el 31 de desembre i el 3 de gener, en què diversos antiavalots de la policia espanyola van haver d'intervenir. A més a més, han criticat que no se'ls permeti l'entrada com a representants polítics i tampoc ho pugui fer el Síndic de Greuges, que aquest mateix dijous va denunciar altra vegada la situació "d'opacitat" que viu el centre.

Cristina Fernández, de la plataforma Tanquem els CIE, Josetxo Ordóñez, de Migra Studium, i Jose Peñín, de SOS Racisme, han demanat el tancament del centre, en considerar-lo una "presó" on no es respecten els drets humans. A més, han anunciat que es personaran com a acusació popular en el cas de la mort d'Alik, tot i la fiança de 2.000 euros que els ha posat el jutge, i que aquest dissabte es farà una nova manifestació davant del CIE per reclamar el respecte als drets humans dels interns.

Cargando
No hay anuncios

Els diputats han pogut escoltar de primera mà les experiències d'alguns interns, que els han explicat les agressions, abusos i vexacions com l'oferiment de cordons per "penjar-se" o l'engany a un intern per pujar-lo a un avió i retornar-lo al país d'origen.

Els diputats també han recordat que en una democràcia no hi pot haver espais d'impunitat. En aquest sentit, Bosch ha recordat que el Parlament està tramitant la llei de transparència i que alguns partits s'han oposat al fet que es pugui supervisar des de Catalunya qualsevol instal·lació pública situada al país, independentment de qui el gestioni.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, Ska Keller ha explicat que el cas viscut a Barcelona és l'únic que li ha passat en totes les seves visites a centres d'internament d'estrangers a la resta d'Europa, cosa que considera molt greu i que portarà al Parlament Europeu.