Els diputats del Congrés certifiquen que la tragèdia de Melilla va ser en territori espanyol
Els portaveus dels grups demanen més explicacions a Marlaska per les imatges d'uns fets on van morir almenys 23 persones
MadridEl ministeri de l’Interior ha cedit aquest divendres les imatges de la tragèdia de Melilla. Feia setmanes, fins i tot mesos, que els grups parlamentaris havien demanat al govern espanyol veure les gravacions de les càmeres de la frontera. En total, ha donat accés a sis hores de vídeo –el ministeri parla de vuit– que els portaveus dels grups parlamentaris que així ho han volgut han pogut visionar aquest matí al Congrés. La conclusió, per als diputats del PP, Cs i també EH Bildu, és que la tragèdia mortal es va produir en territori espanyol. Un punt que el ministeri de l’Interior es resisteix a confirmar. De fet, aquest mateix divendres el ministre Fernando Grande-Marlaska ha insistit des de Brussel·les en l’afirmació contrària i ha assegurat que les gravacions demostren que no hi va haver morts en territori espanyol i que la Guàrdia Civil va utilitzar “mitjans proporcionals” per fer front a “l’atac violent” dels immigrants a la frontera.
“No es pot negar que els fets principals van passar en territori espanyol”, ha dit el diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu, que ha retret al ministre de l’Interior que hagi sigut fins ara “poc transparent”. Tot i confirmar el que ja van constatar en la visita que alguns diputats van fer fa pocs dies a Melilla per intentar reconstruir els fets, els parlamentaris també han sortit del visionat amb més preguntes que esperen que el ministre aclareixi en la compareixença que tornarà a fer dimecres de la setmana que ve al Congrés. Els diputats no han visionat el total d’hores de gravació i això ho ha criticat Marlaska, que ho ha atribuït a “interpretacions prèvies, una mica esbiaixades i molt subjectives”. Alguns diputats, però, s'han queixat que les imatges no servien per aclarir tots els dubtes. En la tragèdia de Melilla hi van perdre la vida almenys 23 immigrants, una xifra que les ONG eleven a una setantena.
Segons l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH), els agents policials van utilitzar gasos lacrimògens i bales de goma per contenir els immigrants. Els diputats, de fet, han constatat a través de les imatges que els agents també van llançar pedres als manifestants. Ho han explicat tant el diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu com el de Ciutadans Miguel Gutiérrez. “És cert que hi va haver intercanvi de pedres, però la Guàrdia Civil va fer-les servir com a material antidisturbis”, ha denunciat Iñarritu. Gutiérrez, en canvi, ha defensat la legitimitat dels agents d’utilitzar-ne per “defensar-se”: "Ho entenc perfectament des del punt de vista humà". De fet, tant PP com Cs han fet pinya amb l’actuació de la Guàrdia Civil i han centrat les seves crítiques a Marlaska en el fet que no hagués augmentat els efectius policials.
La majoria de diputats que han sortit a explicar públicament les conclusions que havien extret del visionat de les imatges també han explicat que els vídeos certificaven que la policia marroquina va entrar també en territori espanyol. El diputat del PSOE David Serrada ha assegurat que s’havia fet en coordinació amb la Guàrdia Civil, tot i que no han pogut confirmar a partir de les gravacions que haguessin retornat migrants. En aquest sentit, Unides Podem i EH Bildu han tornat a alertar del tracte que van rebre els immigrants i han insistit en denunciar que es fessin 470 devolucions en calent. Uns “rebutjos en frontera” que ha defensat la diputada del PP Ana Vázquez, que l’únic que ha recriminat al ministre és que no donés la xifra exacta en un inici.
La Fiscalia cita el cap de l’operatiu de la Guàrdia Civil
En paral·lel a la fiscalització parlamentària de la tragèdia, la Fiscalia manté oberta la investigació del cas i, segons han publicat alguns mitjans, ha citat a declarar el cap de l’operatiu policial de la Guàrdia Civil que va intervenir en l'operatiu, així com el pilot i copilot de l’helicòpter que va sobrevolar la frontera.
A més, aquest divendres també han declarat dos dels 55 menors estrangers no acompanyats que van ser retornats des de Ceuta l’agost de l’any passat. Tots dos han negat que se’ls expliquessin els seus drets abans d’expulsar-los. Per aquest cas, seran jutjades l’exdelegada del govern espanyol a Ceuta Salvadora Mateos i la vicepresidenta de l’executiu autonòmic, Mabel Deu, investigades per un presumpte delicte de prevaricació continuada per no aplicar la llei d’estrangeria.