La Diputació de Barcelona tindrà el 2023 un nou pressupost rècord: 1.242 milions d'euros
L'ens aprova uns comptes de 1.087 milions, un 2,6% més que enguany, i al febrer hi sumarà 154 milions extres dels romanents
BarcelonaSi la Diputació de Barcelona és una administració tan cobejada per tots els partits és, essencialment, per la magnitud del seu pressupost. Són els tercers comptes públics més alts de Catalunya, només superats pels de la Generalitat i els de l'Ajuntament de Barcelona. Uns diners que es destinen majoritàriament als ajuntaments de la demarcació (311 municipis que concentren més de cinc milions i mig de persones) i que també serveixen per pagar els nombrosos càrrecs que els partits situen a la institució. El projecte de pressupostos del 2023, elaborat per la coalició de govern PSC-Junts i que s'ha aprovat inicialment al ple amb les abstencions d'ERC, el PP i Cs, suposa una nova xifra rècord: 1.087 milions d'euros (un 2,6% més que el 2022), als quals se sumarà al febrer una partida addicional de 154 milions provinent del romanent líquid de tresoreria. En total, la institució comptarà l'any que ve amb 1.242 milions d’euros.
La presidenta de la Diputació i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, la socialista Núria Marín, ha recordat que aquest mandat ha estat marcat pel temporal Gloria i la doble crisi de la pandèmia i la guerra d'Ucraïna, motiu pel qual ha definit el pressupost del 2023 com "una carta de navegació ambiciosa i realista". Del total del pressupost que s'aprova ara, el 83% (al voltant de 900 milions) es destinarà a "actuacions adreçades –directes o indirectes– als governs locals de la província i la seva ciutadania", segons assegura la diputació en el resum dels comptes, amb un increment del 55% en les partides per pagar subministraments per la situació actual de creixement dels preus de l’energia. El 17% restant dels comptes servirà per a "serveis interns". És en aquest capítol on s'inclouen, entre altres, les remuneracions dels assessors dels partits i personal eventual: noranta noms amb sous que oscil·len entre els 54.000 i els 87.000 euros bruts anuals.
Ajudes per a la recuperació i les renovables
La partida extra de 154 milions que està previst aprovar al febrer serà possible per la supressió un any més de les regles fiscals, que permeten a les administracions utilitzar el romanent líquid de tresoreria i ampliar el marc pressupostari. "Moltes de les coses que hem pogut fer a la diputació ha estat gràcies a les bones decisions que s’han pres des del govern d’Espanya", ha reivindicat Marín. Aquests diners addicionals finançaran, entre altres aspectes, dos programes valorats en 50 milions d'euros cadascun. Un d'ells, el de Resiliència 3.0, anirà destinat a pal·liar als pressupostos municipals l'increment de despeses fruit dels temporals o la pandèmia. L'altre serà el de Renovables 2030, que vol ampliar el nombre d’instal·lacions municipals que s’autoabasteixen d’energia amb plaques fotovoltaiques, amb l'objectiu que puguin reduir despeses.