Dimiteix un dels homes de confiança de l'alcalde de Sant Adrià de Besòs al Consorci de la Mina

Juan Carlos Ramos abandona el càrrec de vicepresident de la comissió executiva de la institució pel conflicte dels pisos del bloc Venus

01. A l’edifici Venus hi ha pisos tancats o tapiats amb rètols de “Control Los Manolos Tío Cristina”. 02. Los Portus s’adjudiquen la vigilància del CAP de la Mina. 03. El control dels 86 pisos nous encara buits també se l’adjudiquen Los Manolos.
Enric Borràs
02/05/2016
3 min

BarcelonaEl vicepresident de la comissió executiva del Consorci de la Mina, Juan Carlos Ramos, ha dimitit del seu càrrec en aquesta institució per "la falta de resposta política del Consorci" a les famílies pendents de reallotjament a l'edifici Venus des del febrer de l'any passat, segons l'agència Efe. Un reallotjament que difícilment es durà a terme, perquè el bloc està pendent d'enderrocar i l'equip de govern municipal no té la majoria per canviar-ho. Ramos, que és regidor de l'àrea de ciutadania i serveis i del barri de la Mina a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, no hauria deixat el càrrec al consistori.

Ramos va dimitir el 14 d'abril, segons Efe, però l'alcalde de Sant Adirà de Besòs, Joan Callau, no hauria acceptat encara la seva renúncia. El regidor és el principal representant del consistori a la comissió executiva, l'organisme rector que es reuneix més sovint per marcar la línia del Consorci de la Mina. Tot i amb això, l'última reunió de la comissió es va fer abans de Nadal.

La dimissió de Ramos arriba just després que aquest diari fes públiques les irregularitats en els contractesdels pisos propietat del Consorci, al darrere de la qual hi ha hagut alguns dels clans gitanos que es disputen el control del barri. Malgrat això, els motius que Ramos ha fet públics per explicar la dimissió no hi tenen res a veure.

El conflicte del bloc Venus

El 2002 el Consorci va assumir la reubicació de les famílies de l'edifici més degradat del barri, el bloc Venus. El 2008 es preveia en pisos protegits nous però calia que cada família pagués 34.000 euros de mitjana, i moltes afirmaven que no podien assumir-ho. Al final tot això no s'ha fet "perquè no hi havia diners per reallotjar i reubicar", segons Ramos.

El desembre del 2014 el Consorci va aprovar en un consell de govern una proposta per deixar córrer l'enderrocament de l'edifici Venus i rehabilitar-lo. Però a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs només el PSC hi estava a favor, i governa la ciutat en minoria, de manera que no va arribar ni al ple. Davant aquesta situació, el febrer del 2015, la Plataforma d'Entitats de la Mina, amb el suport de l'oposició, va aprovar al ple una moció per mantenir el pla inicial d'enderrocar l'edifici Venus.

Tot i la moció, el Consorci i l'Agència Catalana de l'Habitatge van sortejar 236 pisos protegits del barri, incloent-hi els habitatges on es preveia que anessin les famílies del bloc Venus, a ciutadans de tot Catalunya. El documental '15 anys a Venus' fa un repàs a fons de tot el conflicte d'aquest edifici, que també és un baròmetre de la història recent del barri.

A la vegada el Consorci va obrir una convocatòria per oferir 53 habitatges dels blocs Venus –que sobre el paper continua pendent d'enderrocar–, Mart i Llevant a famílies del barri en risc d'exclusió social. Els pisos de Venus, amb tot, continuen buits i vigilats per empreses de seguretat privada que controlen que no els ocupin.

Ramos assegura ara que dimiteix per "exercir pressió" al Consorci perquè desencalli la situació. Ha recordat a Efe que el desembre del 2015 s'hauria d'haver reallotjat les famílies s'haurien d'haver començat les reformes als pisos de reubicació. Manté que el procés es va endarrerir pels nous representants de la Generalitat al consorci, però de fet pretén que es rehabilitin pisos d'un edifici que encara està pendent d'enderrocar, una situació que l'alcalde no ha pogut canviar.

L'embolic del Consorci

El barri de la Mina forma part de Sant Adrià de Besòs, però té una situació peculiar. El govern municipal 'de facto' allà no l’exerceix l’Ajuntament, sinó el Consorci de la Mina, que agrupa quatre administracions. Els representants que hi decideixen no els escullen els ciutadans directament, sinó que els trien les institucions que el formen. El consell de govern del Consorci el presideix la consellera d’Afers Socials, Dolors Bassa, i té 14 representants de la Generalitat, 8 de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, 3 de la Diputació de Barcelona i 3 de l’Ajuntament de Barcelona. L'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, és el vicepresident del Consorci.

El consell de govern, amb tot, es reuneix molt poc sovint. La comissió executiva, més petita i àgil, es convoca més fàcilment. En formen part 3 representants del Govern, 3 de Sant Adrià, 3 de Barcelona, una secretària, l’interventor delegat i el gerent del Consorci de la Mina, Juan Luis Rosique. Ramos és vicepresident de la comissió.

A la pràctica, qui porta el dia a dia de l’entitat és Rosique. I tot i això, per acabar d’embolicar la situació, el gerent no està contractat directament pel Consorci. El Consorci de la Mina contracta la seva pròpia gerència a una empresa de l’Ajuntament de Sant Adrià que es diu Pla de Besòs. Juan Luis Rosique, doncs, és alhora gerent del Consorci de la Mina i de Pla de Besòs.

stats