Dimecres de Cendra: què significa i per què se celebra?
Aquest dimecres 5 de març se celebra la festivitat que coincideix amb el primer dia de Quaresma i l'enterrament de la sardina

BarcelonaAquest 5 de març se celebra una de les dates més importants del calendari litúrgic: el Dimecres de Cendra. Després d'una setmana de festa i disbauxa per celebrar el Carnaval les festes s'acaben, i durant aquesta jornada es du a terme l'enterrament de la sardina. També és el primer dia de la Quaresma, el període de 40 dies que precedeix la Setmana Santa. Però exactament, què celebrem el Dimecres de Cendra i per què es diu així?
La festivitat se celebra 46 dies abans del Diumenge de Pasqua, de manera que pot variar entre el 4 de febrer i el 10 de març segons l'any. Per a les tradicions catòlica, protestant i anglicana és un dia d'abstinència i dejuni: comença la Quaresma, el període que simbolitza els 40 dies previs (sense comptar els diumenges) a la resurrecció de Jesús.
Ara bé, la manera de celebrar-ho depèn del tarannà de la població. Així ho explica Bienve Moya, folkorista, escriptor i gestor cultural: "hi ha municipis que encara hi ha festa, és l'últim dia de carnaval. En canvi, n'hi ha d'altres que ja celebren el primer dia de Quaresma i l'alegria ja s'ha acabat". En aquests primers, la festa més popular és l'enterrament de la sardina. És a dir, s'acomiada el rei Carnestoltes fins a l'any vinent i es posa fi als dies de desenfrè després d'una setmana de festa que comença amb el Dijous Gras.
Com se celebra l'enterrament de la sardina? Moya explica que a cada població es fa d'una manera diferent: "en alguns llocs es crema el rei Carnestoltes o es llegeix el testament que posa fi a la disbauxa". De vegades apareix la Vella Quaresma, una representació del temps que dura aquesta etapa (7 setmanes), una vella xaruga amb set cames que serveixen com a calendari.
El significat del Dimecres de Cendra
Aquest dimecres dia 5, doncs, comença un període de reflexió i penitència. La cendra, de fet, és un símbol penitencial que es va instituir al segle X: es fa servir per dibuixar una creu al front dels feligresos. Aquest acte simbòlic es relaciona amb la mortalitat dels humans, la reflexió sobre els propis pecats i el retrobament amb Déu durant la Quaresma. Segons la tradició, la cendra ha de sortir de la cremació de llorers i palmons beneïts el Diumenge de Rams de l'any anterior. Bienve Moya també posa en relleu que comença l'època "d'observació del menjar" i un període de resurrecció que coincideix amb l'arribada de la primavera.
Durant la imposició de la cendra als cristians, el sacerdot pronuncia les paraules: "Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris", és a dir: "Recorda, home, que ets pols, i en pols has de tornar", que resumeix molt bé el símbol de conversió que busca la Quaresma i el significat d'aquesta celebració.