Dilluns de vaga al transport públic: guia per sobreviure-hi i no fer tard
L'aturada convocada aquest dilluns als serveis de metro, autobusos i trens de Renfe condicionarà el funcionament de tota la xarxa de transport públic. La Generalitat fixa serveis mínims durant tota la jornada.
BARCELONAEls treballadors dels transports públics preparen una jornada de vaga per a aquest dilluns que amenaça de provocar afectacions de mobilitat importants a Barcelona i la seva àrea metropolitana. La convocatòria, amb una durada de 24 hores, inclou el servei de metro i dels autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), així com els serveis ferroviaris de Renfe, tant trens de Rodalies com de Regionals. L'aturada tindrà incidència en tota la xarxa de transport i els sindicats preveuen que sigui majoritària. Les retallades salarials als empleats del sector públic i els plans de privatització del transport ferroviari del govern espanyol són els motius esgrimits per convocar la vaga.
Trens de Renfe
Circularan un 66% dels combois de Rodalies i Regionals
Els sindicats han expressat el seu malestar pels serveis mínims fixats per la Generalitat i el ministeri de Foment, que consideren excessius. A Renfe, circularan un 66% dels trens del servei de Rodalies i Regionals en hores punta -entre les 6.30 hores i les 9.30 hores, així com entre les 17.00 hores i les 20.00 hores- mentre que la resta del dia el servei funcionarà al 33%. En les línies de mitjana i llarga distància, entre les quals hi ha l'AVE, els serveis mínims arribaran al 73%. Els treballadors de Renfe i Adif -uns 4.000 empleats arreu del territori català- han convocat la vaga arran de la intenció del govern espanyol de liberalitzar el transport ferroviari i de fragmentar Renfe en quatre societats.
Metro i autobusos
Es garantiran el 50% dels trajectes en les hores punta
Els serveis mínims al metro i els autobusos de Barcelona s'estendran durant tot el dia. Es garantiran el 50% dels trajectes en hora punta (entre les 6.30 hores i les 9.30 hores, així com entre les 16.00 hores i les 20.00 hores) mentre que la resta de la jornada circularan el 20% dels combois de metro i autobusos. En el cas del metro, els treballadors han convocat una altra jornada de vaga el dilluns 24 de setembre, coincidint amb el dia de la Mercè. Les plantilles mostraran el seu desacord amb el decret 20/2012 del govern espanyol, que retalla condicions salarials, fins al punt de suprimir la paga de Nadal per als treballadors públics. Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ha comunicat en les últimes hores que la vaga no afectarà el servei a les seves línies. En aquest cas, l'aturada havia estat convocada per la CGT, sindicat minoritari a l'empresa.
Desplegament policial
Més presència de la Guàrdia Urbana per minimitzar incidents
L'Ajuntament de Barcelona recomana als ciutadans planificar amb antelació els desplaçaments. També aconsella sortir abans de casa, amb temps suficient, evitar els trajectes innecessaris amb cotxe privat i, en els casos que sigui possible, desplaçar-se a peu o en bicicleta. La Guàrdia Urbana de Barcelona reforçarà la seva presència als carrers de la ciutat per minimitzar les incidències derivades de la vaga de transports. L'alcalde, Xavier Trias, assegura que l'Ajuntament "no té eines" per aconseguir que es desconvoqués la vaga de treballadors del transport públic perquè la protesta es fa envers "una cosa l'origen de la qual no és a Barcelona". Trias demana als treballadors que no creïn crispació i que compleixin amb els serveis mínims.
Incidents previs a la vaga
Retards en la circulació de trens i anul·lació d'alguns combois
Totes les línies de Rodalies de Renfe han acumulat durant el cap de setmana retards de fins a 30 minuts i alguns trens Regionals també han patit anul·lacions. Segons fonts de la companyia, els retards s'han produït per accions del personal prèvies a la vaga.