BARCELONA

La Diagonal: l'avinguda de les persianes abaixades

Botigues tancades i poca vida en una artèria pendent de reforma

EN HORES BAIXES Els comerços tancats, alguns d'emblemàtics, són el símbol més clar de la decrepitud que viu l'avinguda de la Diagonal de Barcelona.
Maria Ortega
02/03/2013
3 min

BarcelonaCauen fins i tot els símbols. Després de 24 anys, la botiga Habitat de la Diagonal de Barcelona ha acomiadat el mes de febrer tancant les portes de manera definitiva, arrossegada per un lloguer que considera elevadíssim pels rèdits que treu de la seva privilegiada ubicació i un context econòmic que no convida a res. Abans ja ho havien fet altres establiments emblemàtics de l'avinguda, com la històrica Cosme Toda, de materials per a reformes, al xamfrà del carrer Casanova. Ja fa temps que aquest local, de 160 metres quadrats -amb un altell de 60 metres més-, anuncia que es lloga. A un preu de sortida de més de 10.000 euros al mes.

Aquestes botigues són només dues víctimes més de l'estat de decrepitud que viu l'avinguda, pendent d'una reforma que, més enllà de rentar-li la cara, ha d'acabar amb el dèficit històric d'espai a les voreres. Fer-la, en definitiva, més humana. Mentre això no passa, els comerciants de la zona se senten oblidats i conviuen dia a dia amb les persianes abaixades -en compten una cinquantena entre Francesc Macià i passeig de Gràcia. Una sagnia que és especialment latent a la vorera mar, històricament més fluixa perquè és la de l'ombra, però que també s'ha emportat icones del costat nord. Els comerciants tenen la sensació de trobar-se en un eix comercial en decadència. Ha passat de capitanejar el shopping de la ciutat a viure a l'ombra d'altres grans artèries. Sobretot del passeig de Gràcia, que ja té garantida una injecció de 5,7 milions d'euros per millorar el seu aspecte. Per fer-lo, en paraules de l'equip de govern de la ciutat, un passeig premium .

Els comerciants de la Diagonal, especialment en el tram central -que són els que han posat sobre la taula del consistori una proposta de reforma-, demanen canvis urgents per rellançar la zona i també encapçalen la demanda que els comerços puguin obrir en festius. Si més no, de dotze del matí a cinc de la tarda, que és la franja més forta de vendes. Volen deixar enrere la decadència actual. L'òptica Dibizàda, per exemple, està avui literalment envoltada de locals tancats. Ubicada al costat mar entre els carrers Villarroel i Casanova, ha vist com, a poc a poc, i sobretot després de la pujada de l'IVA, els seus veïns han estat engolits per l'epidèmia de les persianes. I, tot i que en alguns punts de l'avinguda, sobretot a la vorera bona, hi ha hagut relleu, aquí els locals continuen buits. Fins i tot l'antic espai d'aquesta òptica, a tocar de l'actual, busca encara llogater, tot i que ja fa un any que va quedar disponible. "Això ja no sedueix com abans", resumeix Marta Abella, la propietària de l'establiment. "Els caps de setmana la Diagonal és un desert, i els dies laborables, quan tanquen les oficines, ens quedem sols", apunta. La gent que hi va a comprar, diu, visita alguna botiga concreta, i molts cops deixa el cotxe aparcat en un pàrquing pròxim i no es queda a mirar aparadors. El veredicte el té clar la presidenta de l'associació de comerciants Diagonal Centre, Marta Canut, que veu l'origen del tracte diferencial en "el moment en què es van ampliar voreres en punts com la rambla Catalunya i el passeig de Gràcia". A la Diagonal, apunta, fa cinc dècades que no s'hi mou res. Després del fiasco del gran projecte de transformació impulsat per l'antic govern socialista, que va topar amb la paret del referèndum, tot ha tornat a quedar mort.

Va ser, de fet, la mateixa associació Diagonal Centre la que va encarregar un projecte de reforma suau -que després portaria a l'Ajuntament- que servia per fer el que consideren un gran salt qualitatiu: guanyar espai a les voreres. El cost de la proposta era assumible: 15 milions d'euros. I l'alcalde Trias els va comprar la idea. Aquest sí, no obstant, portaria associat girs inesperats de guió, com la crida als comerciants perquè contribuïssin a sufragar part de l'obra: si voleu canvis urgents en pagueu una part, els va deixar entendre. Una demanda que ha quedat en un calaix.

Lloguers més baixos

Amb el projecte de reforma encara pendent de concretar-se, Canut és optimista i creu que, un cop avanci l'obra, la Diagonal tornarà al seu lloc privilegiat entre les artèries comercials. El problema que viu ara, assegura, no és tant per la crisi com per la deixadesa. Per la falta d'inversió. El catedràtic d'Esade Josep Francesc Valls també té clar que, en un context de sacsejada com l'actual, la reforma és clau. Per tant, veu "lògica" la demanda dels comerciants perquè l'Ajuntament inverteixi en obra pública i "creï les condicions" perquè la Diagonal es pugui rellançar. La baixada dels lloguers és una de les evidències clares de l'evolució de l'avinguda. Ho mostren les dades de la consultora Aguirre Newman: en un any el preu del metre quadrat per un local comercial ha passat de 52 a 45 euros, mentre que al passeig de Gràcia es manté constant en unes rendes de 170 euros el metre quadrat. Un abisme.

stats