CAS INNOVA
Societat11/05/2015

Una trentena d'hospitals catalans haurien implantat les pròtesis defectuoses

Segons informa TV3, l'ús de pròtesis en mal estat no s'ha limitat a l'Hospital de Reus ja que altres hospitals catalans, com el Sagrat Cor o la Quirón, també n'haurien implantat

Ara
i Ara

BarcelonaEl cas Innova de presumpta corrupció a la sanitat pública ha posat al descobert altres pràctiques irregulars, com ara la implantació de pròtesis defectuoses en pacients de l'Hospital Sant Joan de Reus. Però segons informa TV3, aquest no seria l'únic hospital afectat i més d'una trentena d'hospitals catalans també haurien implantat pròtesis defectuoses als seus pacients. Serien centre com el Sagrat Cor, la Clínica Delfos o la Quirón. El departament de Salut ha ordenat fer el seguiment d'uns 3.000 pacients que les porten implantades tot i que no hi ha risc greu per a la salut.

L'empresa Traiber subministrava pròtesis de genoll, maluc i columna caducades o sense el certificat de garantia sanitària i ja l'any 2011 els traumatòlegs de l'Hospital Sant Joan de Reus van aconsellar deixar de comprar-les però es van continuar implantant fins al novembre del 2014, quan l'Agència Espanyola del Medicament va enviar un avís d'irregularitats va ordenar la retirada de tots els productes de l'empresa per estar "fabricats sense llicència" i no comptar amb "el certificat de conformitat CE", la qual cosa suposava "un risc greu per a la salut dels pacients".

Cargando
No hay anuncios

Tornar a operar

El jutge imputa un delicte contra la salut pública al propietari de Traiber, Lluís Márquez, i la presidenta del Grup Salut i primera tinent d'alcalde de Reus, Teresa Gomis, que ha assegurat que l'hospital desconeixia que les pròtesis estiguessin caducades. El centre haurà de tornar a operar a una vintena de pacients per canviar les pròtesis defectuoses, segons ha informat El País.

Cargando
No hay anuncios

Segons el relat dels exempleats de Traiber, l'empresa, a mesura que queien els seus ingressos per ser incapaç de fer front a la competència del sector, va entrar en una deriva perillosa. Aquests extreballadors asseguren que "de fabricar productes amb components punters, els caps van passar a comprar a proveïdors cada vegada més barats".

Posteriorment, "van deixar de fabricar i van començar a reutilitzar mostres no destinades a pacients. L'últim va ser vendre peces caducades de feia anys amb els precintes alterats".

Cargando
No hay anuncios

Traiber també comercialitzava productes a altres llocs de l'estat, com Madrid i Galícia, i a l'estranger.