IMMIGRACIÓ

La DGAIA insisteix que Rubí és el lloc idoni per al centre de ‘menes’

Ajuntament i veïns mantenen la negativa a acollir 80 menors

L’edifici de l’antic hotel (a l’esquerra) on s’han de traslladar els menors comunica amb un espai comunitari amb piscina dels veïns.
Gemma Garrido Granger / Natàlia Vila
15/05/2019
3 min

Rubí / Barcelona“Si no fem alguna cosa, l’acabaran obrint”. Aquesta era ahir al vespre la conversa entre alguns dels veïns de Can Rosés que no volen sentir parlar del centre d’emergència per a menors estrangers no acompanyats (menes) que la DGAIA vol obrir a l’edifici de l’antic Hotel Terranova de Rubí, ara en obres. El Govern manté que no hi ha alternativa, mentre que els veïns ja fa tres dies que es mobilitzen adduint la falta de transparència amb què s’ha pres la decisió i la percepció d’inseguretat pel gran volum de joves que viurien a les instal·lacions (uns 80). “És un barri molt tranquil. La gent fa vida fora de casa i també hi ha molta gent gran. Tenim clar que si s’hagués fet amb transparència s’hauria pogut trobar una ubicació alternativa adequada”, insistia ahir Sandra Benito, veïna i membre de l’Associació Esportiva Terranova.

Aquest club esportiu, situat a la planta baixa de l’hotel, va arribar a un acord amb l’antiga propietat i té la cessió d’ús indefinida per poder fer servir la zona de barbacoes, el camp de bàsquet i la piscina de l’antic hotel per a la vida comunitària dels veïns. “Seria molt incòmode banyar-nos a la piscina i tenir els joves mirant a través de la finestra, tant per nosaltres com per a ells, que no hi podrien baixar”, lamenta Benito.

Els veïns continuen ferms en la seva negativa i tenen l’alcaldessa del municipi, la socialista Ana María Martínez, al seu costat. Martínez va admetre ahir que la direcció general d’Infància i Adolescència (DGAIA) la va avisar a principis de maig, però va matisar que només la van informar d’una decisió ja presa “de manera unilateral”. “Em van dir que ja s’estaven fent les obres i que s’hi traslladarien joves d’entre 14 i 18 anys”, va detallar Martínez. “Els vaig dir que em semblava una barbaritat i que considerava que hauríem d’haver-ho treballat prèviament”, explicava l’alcaldessa, que insistia que ara ja veu “impossible” poder arribar a un acord amb el Govern en aquesta qüestió.

Crispació en plena campanya

Poc abans, al matí, la directora de la DGAIA, Ester Cabanes, havia assegurat que “un mes d’antelació” és “prou temps per haver informat els veïns”. Cabanes també va aclarir que l’obertura de centres està al marge del cicles polítics i va insistir que tots els partits es van comprometre a no utilitzar els menors estrangers amb finalitats electoralistes. Pràcticament a la mateixa hora, el PSC es va posicionar al costat de Martínez. “Carregar contra l’alcaldessa és desproporcionat i una deixadesa de funcions de la Generalitat”, va etzibar el diputat socialista Raúl Moreno, en declaracions a l’ARA. “No estem en contra de l’obertura de centres de menors, però exigim que es dialogui i es treballi coordinadament amb els ajuntaments i la ciutadania”, va afegir Moreno.

Després de dos dies de concentracions de protesta, els veïns van preferir reunir-se ahir i valorar futures accions. La notícia del trasllat del centre de menors estrangers va transcendir a finals de la setmana passada. Davant les primeres reaccions d’alarma, la DGAIA va acompanyar diumenge una delegació de veïns a Sant Just Desvern per visitar el lloc on ara viuen els nois i conèixer-los. Lluny de calmar-se, els ànims es van escalfar més. “Hi ha masies i altres llocs allunyats que serien més adients per instal·lar el centre”, assenyalava ahir una altra veïna. El malestar va arribar al punt àlgid dimarts a la tarda, amb la visita de la directora de la DGAIA al municipi. Els veïns contraris al centre van escridassar durament Cabanes quan intervenia a peu de carrer en la concentració per defensar l’acollida dels joves, davant fins i tot de la mateixa alcaldessa.

stats