Les devolucions en calent van contribuir a la mort d'immigrants a Melilla, segons Human Rights Watch
La preocupació per la gestió de la immigració encapçala l'informe del 2022 elaborat per Human Rights Watch a Espanya
BarcelonaLa política d'"expulsions en calent" d'Espanya va contribuir a la mort de 23 immigrants el juny del 2022, segons determina l'informe anual d'Human Rights Watch (HRW) publicat aquest dijous. L'informe posa el focus en els fets que van tenir lloc a la frontera de Melilla, quan un grup de persones intentaven escalar la tanca que separa territori espanyol i marroquí. Malgrat que no especifica les causes de les morts, HRW detalla com a les imatges enregistrades es veu la policia espanyola "utilitzant gasos lacrimògens" i la policia marroquina "colpejant" les persones que escalaven la tanca. Conclou que les dues policies van col·laborar per retornar-les a l'altre costat de la frontera i que "desenes d'immigrants i forces policials dels dos costats de la frontera van resultar ferits". A més, l'informe alerta que el cos d'un migrant mort en territori espanyol no va ser retornat a la família, segons investigacions periodístiques.
Això contrasta amb les declaracions del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que insisteix que no es va produir cap mort en territori espanyol i defensa l'actuació dels cossos de seguretat de l'Estat. Al desembre, la Fiscalia espanyola va arxivar la investigació sobre les morts perquè no va apreciar indicis de delicte en l'actuació de les forces de seguretat espanyola.
L'informe també cita les dades de l'agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que assenyalen que com a mínim 25.389 persones van arribar a Espanya de manera irregular per mar (tant a la Península com a les illes Canàries) i 1.720 ho van fer a Ceuta i Melilla, de gener a octubre del 2022. Afirma que "la manca de rutes segures i legals ha continuat causant perjudicis i morts", i que gran part es deu a la política de "devolucions en calent" espanyola. D'altra banda, es detalla la concessió de protecció temporal a les més de 150.000 persones arribades al país que fugien del conflicte d'Ucraïna, fins a l'octubre.
Augment de la vulnerabilitat
L'entitat també destaca l'augment del nombre de persones "en risc de pobresa o exclusió social", a causa de l'increment de la inflació i dels costos de vida que han d'assumir les famílies espanyoles, especialment pel que fa als preus dels aliments i l'energia. En l'àmbit legal, Human Rights Watch subratlla la importància de la llei del "només sí és sí" i assegura que la nova normativa ha millorat la "deficient" legislació espanyola, que consideren que es quedava curta a l'hora de lluitar contra l'augment exponencial de la violència sexual.