La força de les pilotes de goma dels Mossos supera per 7 el límit del Parlament europeu per a armes "menys letals", segons un informe
L'associació STOP Bales de Goma les considera "una arma potencialment letal" i en demana la seva "abolició immediata". Deu persones han patit ferides greus per bales de goma des del 2005
BarcelonaUn informe de l'associació Stop bales de goma denuncia que l'energia cinètica amb què les pilotes de goma surten de les escopetes és 7 vegades superior al límit imposat pel Parlament europeu per a les armes "menys letals". Per això, l'associació defensa que les pilotes de goma siguin considerades "una arma potencialment letal" i en reclama la retirada "immediata". A més, afirma que aquestes pilotes surten de l'escopeta a 720 km/h. L'informe recull casos d'afectats des de la transició democràtica i afirma que en els últims 4 anys a Catalunya "gairebé en el 100% dels casos en què es van utilitzar hi van haver ferits d'entitat greu".
En total, deu persones han patit ferides greus per l'impacte de pilotes de goma des del desplegament total dels Mossos d'Esquadra a Catalunya, l'any 2005, segons l'informe.
L'associació, que ha registrat també 8 casos de ferides greus per trets de pilotes de goma a Catalunya abans del 2005, considera que aquestes dades haurien de portar a l'"abolició immediata de les escopetes de bales de goma", ja que són "ineficaces" i "representen una amenaça per a la seguretat ciutadana".
"L'experiència dels últims 4 anys a Catalunya demostra que en gairebé el 100% dels casos en els quals es van utilitzar les bales de goma hi va haver ferits d'entitat greu", indica l'informe, que recull casos de pèrdues d'un ull, fractures múltiples a la cara i un hematoma cerebral, entre d'altres lesions.
Segons l'estudi, que inclou les conclusions de nombrosos articles científics sobre les lesions provocades per l'impacte de pilotes de goma, "l'arma és altament perillosa, ja que no exclou la possibilitat de mort en el cas que copegi en parts vulnerables del cos, especialment al pit i el crani".
També l'informe adverteix que el protocol que han de seguir els Mossos d'Esquadra quan disparen pilotes de goma no sempre es compleix: "Massa vegades el tret no és ni indirecte, ni en la part inferior del cos, ni a més de 50 metres de distància".
L'estudi recull també les valoracions de diverses institucions internacionals i destaca, per exemple, que l'òrgan dependent del Parlament Europeu "Science and Technology Options Assessment" indica que no han d'usar-se armes letals, considerant-se com a tals aquelles que sobrepassen els 120 joules de força en ser disparades.
També l'informe compara l'ús de les pilotes de goma a diversos països i conclou que Espanya -i, en particular, Catalunya, on s'utilitzen amb més freqüència aquests projectils- "es posiciona en la mateixa línia que països amb greus situacions de conflicte", com Israel o Bangla Desh.
En concret, segons les dades de l'associació, com a mínim 22 persones a Espanya (excloent els casos registrats a Catalunya) han quedat ferides per pilotes de goma des que aquestes es van començar a usar en la transició, encara que "la llista no és completa".
L'informe destaca també que 21 municipis de Catalunya, entre els quals destaquen Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) i Vilanova i la Geltrú (Garraf) s'han pronunciat a favor de l'abolició de l'ús de bales de goma als seus territoris. EFE