Deu centres sanitaris s'acullen al protocol per millorar la informació sobre els serveis funeraris
L'Ajuntament impulsa un document per oferir les tarifes i contactes de les funeràries de la ciutat
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha creat un protocol per donar a conèixer "amb màxima transparència" les empreses que ofereixen serveis funeraris a la ciutat, les seves tarifes i contactes i també aquells serveis que són gratuïts i bonificats. El document estableix quina és la informació de què han de disposar les persones, familiars en la majoria de casos, que han de gestionar els serveis funeraris d'una persona difunta i el procediment per assegurar que han rebut aquesta informació i que poden triar lliurement quin servei contractar. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha assegurat que l'objectiu del nou protocol és facilitar "tota la informació perquè, en el moment que ho consideri oportú, la família pugui contractar el servei".
Els centres adherits al protocol –de moment, una desena– disposaran d'un full informatiu que facilitarà a les persones contractar els serveis funeraris en un espai habilitat únicament per a aquesta funció. En aquest full hi consten, entre altres dades sobre les empreses operadores, serveis bàsics, preus, procediment en cas d’assegurança i les bonificacions a què es pot optar. "Al donar molta més informació prenem la decisió en millors condicions i amb tranquil·litat", ha assegurat la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, que ha destacat "l'estat emocional" i "la vulnerabilitat" en què es troben les persones que contracten aquests serveis.
Informarà el personal dels centres
El document també recull que les persones han de rebre aquesta informació en un "entorn d'intimitat, suport i confort", i per això, es prohibeix que a dins del centre sanitari hi hagi cap altre espai d'informació comercial o promocional dels serveis funeraris. El protocol també estableix que la informació la lliuraran professionals no vinculats a empreses del sector funerari: les operadores només podran atendre els clients en aquest espai i sempre després que l'usuari acudeixi prèviament al punt d'informació hospitalari, on rebrà atenció només per part d'un sanitari o del personal del mateix centre.
Tot i que l'objectiu del consistori llavors era que el desplegament fos imminent, no ha estat fins ara, un any i mig després de la pandèmia, que s'ha pogut concretar el protocol i aconseguir el compromís de deu centres sanitaris per implementar-lo: l’Hospital de Sant Pau, l'Hospital Sant Rafael, el Centre Integral de Salut Cotxeres, l’Hospital Plató, el Centre Sociosanitari Isabel Roig, l'Hospital Clínic, l'Hospital del Sagrat Cor, la Fundació Puigvert, l’Hospital del Mar i el Centre Fòrum. "Ha sigut un any molt dur per a tots els centres sociosanitaris i hospitalaris i seguirem treballant perquè ben aviat s'hi puguin adherir tots els centres", ha dit Tarafa.