Robaven cadàvers i els venien a les universitats: desarticulen una xarxa que traficava amb els cossos dels difunts
Els arrestats falsificaven els documents de donació de cossos a la ciència de persones estrangeres o sense xarxa social
BarcelonaA principis del 2023, la Policia Nacional va detectar que una funerària havia retirat de manera irregular un cadàver de la morgue d'un hospital de València. Estirant el fil, els agents van descobrir que el mort hauria d'haver estat enterrat a la seva localitat de residència en un sepeli municipal de beneficència, però dos treballadors d'un servei funerari havien falsificat el llibre de registre del centre i la documentació del finat per sostreure el cos de les dependències hospitalàries. Però, què van fer amb aquell cos? La investigació ha revelat que, en comptes d'enterrar-lo, els treballadors en van traslladar el cos a una universitat com si es tractés d'una donació a la ciència –perquè la facultat de medicina pugui fer-lo servir com a recurs d'estudi per als alumnes– a canvi de 1.200 euros.
A partir d'aquest cas, la policia ha pogut ampliar la investigació i ha aconseguit desarticular un entramat que es dedicava a robar cadàvers d'hospitals i residències per vendre'ls a les universitats i, posteriorment, incinerar-los irregularment. L'operació s'ha saldat amb la detenció de quatre homes: els dos responsables de la funerària investigada i dos dels seus treballadors. Un d'ells ja tenia antecedents penals. Segons ha explicat la Policia Nacional en un comunicat, els investigats buscaven cossos de persones sense familiars i, si era possible, que fossin estrangers o amb "condicions de vida precàries". Si tenien poca xarxa social o vivien sols, per exemple, s'asseguraven que no es fes "cap seguiment sobre aquestes donacions per part de cap familiar".
La policia conclou que els arrestats van arribar a facturar almenys 5.040 euros a una universitat per fer onze incineracions de cossos, les quals no apareixien a cap de les factures emeses per cap de les incineradores que treballen a la ciutat.
Incineracions irregulars
Un altre cas que la policia atribueix a aquest mateix grup és la d'un difunt d'una residència geriàtrica. Aquest cop el modus operandi havia estat diferent: tres dies abans de morir, l'home hauria autoritzat la donació del seu cos. Però els agents asseguren que patia un greu deteriorament cognitiu, per la qual cosa seria impossible que hagués decidit el futur de les seves restes en plenes facultats. A més, l'home hauria firmat ser traslladat a una determinada facultat de medicina i, en realitat, el van portar a una altra. Segons els agents, aquella facultat hauria pagat més pel seu cos.
La trama criminal també es dedicava a la incineració irregular de cossos. La Policia Nacional assegura que una vegada les universitats finalitzaven els estudis dels cadàvers, aquestes es feien càrrec de la incineració i, segons ha constatat la investigació, tot apunta que els investigats desmembraven els cossos dels cadàvers per introduir-los en els fèretres d'altres difunts. Això els permetia realitzar en una sola incineració la cremació de diversos cadàvers i estalviar-se els costos, però podien facturar a les universitats preus més elevats per treure'n beneficis.
Un cop reunides les proves de l'actuació criminal, els agents van detenir els responsables de la funerària investigada, així com dos treballadors com a presumptes autors d'un delicte d'estafa. A dos més també se'ls imputa un delicte de falsedat documental.