Societat11/11/2020

Detinguts 99 grafiters per haver fet pintades en vagons de metro i tren entre el 2017 i el 2019

TMB i Renfe estimen en 22 milions d'euros els danys causats pels grafitis

Ara
i Ara

BarcelonaUn operatiu conjunt dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional ha detingut 99 grafiters per haver fet pintades i actes vandàlics en vagons de Renfe i metro de Barcelona durant els anys 2017, 2018 i 2019. Segons estimacions de Renfe i Transport Metropolitans de Barcelona (TMB), els danys tenen un valor de 22 milions d'euros. L'operació s'ha dividit en dues fases, una primera a tot l'Estat –amb 39 detinguts per la Policia Nacional i 9 pels Mossos– i la segona només a Catalunya, en la qual s'han detingut 48 grafiters amb residència a diferents municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i les demarcacions de Tarragona i Girona.

Durant els anys 2017, 2018 i 2019 Renfe i TMB van fer 6.741 denúncies per grafitis, i només aquest 2020 s'han denunciat 1.255 fets. En fer-se públic el resultat de l'operació policial, la companyia ferroviària ha celebrat les detencions i ha recordat, a través de la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo, que cada any destina vuit milions d'euros a netejar els grafits, als quals cal afegir les despeses en matèries de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

Al llarg de la investigació la Policia Nacional va aclarir 602 dels delictes denunciats per Renfe i 438 fets registrats per Metro de Barcelona. En total, i en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, es van identificar fins a 90 presumptes autors dels fets. En el cas de la primera fase, la Policia Nacional va fer detencions en localitats de Madrid, Castella i Lleó, Castella la-Manxa, Oviedo, el País Basc, Aragó, València i Andalusia. S'acusa els detinguts de delictes de danys i desordres públics amb afectació de serveis essencials de transport, violació de domicili jurídic, lesions, amenaces i coaccions.

Segons els Mossos, els detinguts haurien accedit a les diferents instal·lacions del transport públic per cometre actes vandàlics o fer grafitis als combois a les cotxeres. La policia assegura que per entrar sovint forçaven panys i accessos, feien forats a les parets i inutilitzaven sistemes de videovigilància.

Cargando
No hay anuncios

A més, el cos policial apunta que molts d'ells són multireincidents i assenyala que sovint aturaven trens que estaven en servei mitjançant les palanques de frens d'emergències, cosa que provocava "una situació d'alarma i inseguretat" entre usuaris, vigilants i treballadors.

Entre les detencions fetes a Barcelona destaca la d'una taquillera que ven bitllets, d'una empresa subcontractada per Renfe, i la d'un grafiter que hauria viatjat exclusivament des de Milà fins a Barcelona per pintar i que va ser detingut a peu de pista després d'aterrar a l'aeroport, segons recull l'ACN.

Cargando
No hay anuncios

Danys econòmics

Aquest 2020 al metro de Barcelona ja s'hi han fet 647 pintades murals de trens. D'aquestes, 92 s'han fet sobre trens en marxa i 72 d'aquestes amb passatgers a dins. El metro de la ciutat registra una mitjana de quatre intents d'intrusió al dia. L'any 2019, 626 van tenir èxit, i 1.444 cotxes van ser pintats amb 41.734 metres quadrats de pintades murals.

Cargando
No hay anuncios

Segons Renfe, actualment un 78,8% dels trens circulen amb grafitis. Durant un any aquesta operadora denuncia que ha patit més de 700 intrusions i que ha netejat 85.000 m2. En un any destina uns 10 milions d'euros a netejar els trens i mantenir les infraestructures segures.

Activitat en grup

La policia apunta que els grafiters acostumen a actuar en grup, des de dues persones fins a 20 si volen pintar tot el tren. Habitualment són grups de 4 o 5 persones sense rols definits. S'activen de nit i queden a l'exterior, en grup. Segons els Mossos, accedeixen a les instal·lacions, vandalitzen els accessos, trenquen les càmeres de seguretat i altres sistemes de vigilància i marxen o es queden amagats a l'interior per iniciar posteriorment els actes vandàlics.