Cau un xeic que captava joves a Barcelona per al jihadisme

El grup volia comprar un fusell Kalàixnikov, cosa que va precipitar les detencions

2 min
El material que els agents van trobar durant els escorcolls de l'operació.

BarcelonaFa mig any va arribar a Barcelona un home que rebia el sobrenom de Sheikh –xeic–. La Policia Nacional l’havia detectat en una operació per terrorisme jihadista a la ciutat que havia acabat amb tres detinguts el gener d’aquest any que van ingressar a presó. El Sheikh, segons la investigació, havia actuat com un “referent” que “coordinava les mesures de seguretat” des d’Algèria. Però la Policia Nacional no li va perdre la pista i a finals de març va veure que s’havia instal·lat a Barcelona. Des d’aleshores els agents van continuar amb la investigació, denominada Arbac, que aquesta setmana ha implicat cinc detencions a la capital catalana i Madrid: la del presumpte líder i quatre joves que havia captat –que es dedicaven a robar i que s’haurien radicalitzat.

La Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional va comprovar que el Sheikh estava vinculat amb l'Estat Islàmic –Daeix, segons l'acrònim en àrab– des del 2016, quan el van arrestar a Turquia mentre intentava entrar en una zona de conflicte, a Síria i l’Iraq, per sumar-se a l’organització terrorista. Després de quedar en llibertat va recórrer diversos països, com Malàisia, Tanzània i Algèria –d’on és originari i havia complert una condemna per fets relacionats amb el terrorisme–, “on va continuar fent tasques de captació”, diu la Policia Nacional. Un cop a Barcelona, els agents van veure que s’havia envoltat d’un grup de joves que defineixen de “delinqüents” d’origen algerià que robaven, “de manera organitzada”, a turistes. “Des de la seva arribada diversos d’ells mostraven alts signes de radicalització”, assegura el cos policial.

Els agents també van detectar que el grup volia comprar un fusell Kalàixnikov perquè havia començat a fer gestions per adquirir-los, cosa que va precipitar les detencions. Per això la Policia Nacional ha arrestat els últims dies el líder –el xeic– juntament amb quatre membres més. Tres detencions s’han fet a Barcelona, un quart membre és en una presó catalana per altres delictes i el cinquè el van trobar en un centre d’internament d’estrangers (CIE) de Madrid tot i que també residia a l’àrea metropolitana. Tots els arrestats excepte el que està empresonat a Catalunya han passat a disposició del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, que ha acordat el seu ingrés a presó. Pel que fa al ja empresonat, es preveu que declari els pròxims dies.

Vídeo de l'operació

Tres matxets de 60 centímetres

La Policia Nacional explica que en els escorcolls de l’operació dels últims dies, en què han entrat en tres domicilis i a la cel·la de la presó catalana, han trobat tres matxets de 60, 57 i 51 centímetres al domicili del xeic. El líder del grup també tenia uns 70 cartutxos al seu habitatge, malgrat que no han localitzat cap Kalàixnikov. Als cinc detinguts els acusen de pertànyer a una organització terrorista i d’autoadoctrinar-se. Al xeic també li imputen un delicte d’adoctrinament actiu.

Aquesta operació s’ha descrit com la segona fase de la investigació Arbac, que al gener va suposar l’arrest de tres presumptes jihadistes més en un domicili ocupat de la Barceloneta. En aquella ocasió la Policia Nacional va comprovar que s’havia instal·lat a la ciutat un soldat de l’Estat Islàmic que havia estat a l’Iraq, Turquia i el Senegal, considerat “potencialment perillós”.

stats