Cotxes de luxe i una vida regalada a costa d'avis i treballadors: la gran estafa de BB Serveis
La Guàrdia Civil deté cinc persones a Barcelona per defraudar 34 milions en serveis per a la gent gran. Hi ha més de 2.000 treballadors afectats i 750 ancians sense assistència
BarcelonaLa María José Alarcón treballava com a cuidadora en una residència d'avis de Molins de Reis. El 2009, l'empresa que l'havia contractada, Grup BB Serveis, va comunicar-li a ella i als seus companys que no tenien liquiditat i que havien d'acomiadar tothom. El millor per a ells si volien cobrar, els van dir, era que es donessin de baixa voluntària i l'empresa s'encarregaria de gestionar-los l'atur. Era una estafa i els treballadors que van signar van quedar-se sense res: sobre el paper, havien deixat la feina voluntàriament.
Els que es van negar a firmar, com la María José, van passar a formar part d'una altra empresa del mateix grup que el 2010 va deixar de pagar-los la nòmina. Dos anys després, el 2012, la companyia va tornar a repetir l'estafa amb un ERO fals. Els treballadors havien de signar la baixa i, segons l'empresa, seria l'Ajuntament de Molins qui es faria càrrec de les indemnitzacions. La María José va ser de les poques que, de nou, va negar-se a firmar. El 2013 va presentar contra ells una denúncia penal, que va sumar-se a la querella laboral que havia presentat el 2011 pels pagaments pendents.
Aquest dimarts, gairebé tres anys després, la Guàrdia Civil ha detingut cinc dels responsables de les estafes –a Barcelona, Sitges i Sant Cugat del Vallès– per delictes contra el dret dels treballadors, apropiació indeguda, alçament de béns i delicte societari. A banda de la María José, es calcula que poden haver-hi més de 2.000 treballadors afectats, només des des de l'any 2010. A més, 750 persones grans s'han quedat durant aquest període sense assistència. La quantitat defraudada pels detinguts, tant a l'administració com a entitats financeres i treballadors, ascendeix a 34 milions d'euros.
Una vida plena de luxes
El 'modus operandi' dels detinguts era el següent: creaven empreses franquiciades per tot Espanya -que controlaven des de Barcelona- i es presentaven a concursos públics per aconseguir l'adjudicació dels serveis a persones grans a diferents ajuntaments i comunitats autònomes. Una vegada havien aconseguien els contractes, es desentenien de les seves obligacions i deixaven de pagar els impostos, les nòmines dels treballadors i creaven ERO falsos. En total van guanyar uns 90 concursos públics arreu de l'Estat.
Roberto Martínez, marit de la María José i portaveu de la plataforma Afectats per BB Serveis, al·ludeix a la complicitat política per explicar per què una estafa de tal mida i amb una vulneració contínua de la llei va passar tots els controls. "Farem tot el possible perquè se sàpiga amb noms i cognoms qui són els responsables. Volem que saltin els empresaris, però també els polítics implicats". Ara, ell i la seva dona intenten demostrar que l'empresa no hauria pogut operar de la manera que ho ha fet sense contactes a l'administració.
La investigació continua oberta, i algunes de les persones implicades guarden relació amb el cas de Mètode 3. Segons assenyala la Guàrdia Civil, alguns dels administradors testaferros tenien al seu nom més de 200 empreses, amb la finalitat de velar la veritable identitat de les persones al darrere de la gestió del Grup BB Serveis. Juntament amb les detencions, el cos policial va efectuar ahir escorcolls de domicilis i ha intervingut vehicles d'alta gamma, diners en metàl·lic i altres béns de luxe.
Picar pedra a les finestretes de l'administració
El cas –conegut com a Operació Halley– va destapar-se gràcies a la tossuderia de la María José i el seu marit, Roberto Martínez, que han dut a terme una investigació paralel·la que ha servit per accelerar el procés judicial. Entre els centenars de documents inculpatoris que van trobar –picant pedra a les finestretes de l’administració– hi havia, per exemple, un text del Ministeri de Treball que provava que BB Serveis robava la quota obrera que els treballadors paguen de la seva butxaca a la Seguretat Social per assegurar-se les pensions i altres serveis.
Per tot això, la María José i el Roberto han rebut aquest dimarts la notícia de les detencions entre llàgrimes d’alegria, però el camí –que encara no ha acabat–, no ha estat fàcil per a ells. El 2010, quan BB Serveis va deixar de pagar-li la nòmina, la María José va caure en una forta depressió. Ella i el seu marit no podien pagar ni l’aigua ni la llum, i al final els van desnonar. Ara, des d’un pis de 25 metres quadrats segueixen estirant de la manta.