Societat26/04/2022

Detingudes 125 persones que creaven empreses per regularitzar migrants i estafar la Seguretat Social

Un funcionari de l'administració col·laborava amb el grup i els permetia obtenir informació

ARA
i ARA

MADRIDLa Policia Nacional ha detingut 125 persones presumptament implicades en una organització criminal que es dedicava a crear empreses fictícies a través de les quals emetia factures falses i feia fraus a la hisenda pública. El grup tenia la seu a Elx, al País Valencià, però "operava arreu del territori", segons els agents. A aquest centenar de persones se'ls acusa de delictes com pertànyer a una organització criminal; apropiació indeguda; falsedat documental; estafa; blanqueig de capitals; treure profit de la immigració il·legal, i frau a la Seguretat Social, entre altres, segons ha detallat el comissari Carlos Rio-Miranda Iglesias, cap de la Brigada Central de Tràfic d'Éssers Humans de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, en roda de premsa aquest dimarts.

La investigació, en què han participat un centenar d'agents, va començar l'octubre del 2020 després de detectar que un empresari podria estar cometent delictes de falsedat documental, ha explicat. "Habitualment, i de manera sistemàtica, anava a caixers automàtics i retirava grans quantitats de diners en efectiu, que després repartia entre diferents persones", ha detallat un dels responsables de l'operació. Va ser arran d'aquesta pràctica que la policia va detectar que l'empresari operava a través d'una trentena d'empreses que tenien la subseu en un prostíbul d'Elx però que no existien. "Va ser l'indici de l'actuació fraudulenta".

Cargando
No hay anuncios

Al voltant d'aquesta trentena d'empreses fictícies, creades amb la col·laboració d'un bufet d'advocats, segons la Policia Nacional, s'articulava un grup de persones que cometien diferents fraus: emetien factures falses per estafar la hisenda pública, es donava d'alta empleats a la Seguretat Social per deduir-se quotes o es facilitava la regularització de persones migrants a través de contractes laborals a canvi del pagament d'entre 3.000 i 6.000 euros. És per això que a l'operació hi han participat membres especialitzats en tràfic de persones, però també en falsedat documental i blanqueig documental.

L'operació no només ha aflorat documentació falsa, sinó també grans quantitats de diners en metàl·lic (124.000 euros) i també en forma de criptomonedes, és a dir, virtuals (112.000 euros en bitcoins) després de l'escorcoll de dotze immobles. A més, s'han intervingut 24 vehicles d'alta gamma i fins a una desena d'immobles, i s'han detectat fins a 80 comptes bancaris amb 200.000 euros que en aquests moments està analitzant la policia.

Cargando
No hay anuncios

Per accedir a la informació, l'organització criminal comptava amb la col·laboració d'un funcionari de l'administració pública. "Els facilitava l'activitat delictiva. Els proporcionava informació de bases de dades públiques a canvi de diners", ha explicat la policia, que no ha sabut detallar quants diners ha pogut arribar a rebre. Aquesta persona sembla que va ser l'encarregada d'avisar l'organització que se l'estava investigant.