El "mestre il·luminat" detingut per manipular i abusar sexualment dels membres de la secta que liderava

Captava víctimes que vivien situacions de vulnerabilitat psicològica i en algun cas havia intentat modificar l'orientació sexual d'un seguidor

Pla general de la detenció del líder del grup.
09/04/2021
4 min

BarcelonaS'autoanomenava "mestre il·luminat" i manipulava psicològicament persones vulnerables per captar-les i abusar sexualment d'elles. L'home, de 66 anys i nacionalitat espanyola, va ser detingut a la Pobla de Lillet (Berguedà) juntament amb dues dones, la seva parella, de 50 anys i nacionalitat espanyola, i una altra dona de 43 anys i nacionalitat italiana, que s'encarregava de captar els nous membres i participava activament en els abusos i vexacions als membres del grup. També s'ha denunciat una altra dona, de 54 anys, per la presumpta participació en els fets.

La investigació va començar a mitjans de setembre del 2020, quan diverses persones que havien sigut adeptes del grup van fer el pas de denunciar-ho als Mossos d'Esquadra. "Un cop fora del grup, arrossegaven seqüeles i la majoria estaven en mans de psicòlegs especialitzats, que els van ajudar a prendre consciència que havien estat sotmesos", explica a l'ARA l'inspector de la comissaria general d'informació dels Mossos Lluís Paradell. Els denunciants van explicar que havien estat víctimes d'abusos psicològics i sexuals en el marc d'un grup de creixement personal i psicoterapèutic. En total, entre 15 i 25 persones haurien format part del grup, algunes de les quals hi van participar durant vuit o nou anys.

La captació es feia a través del boca-orella, buscant persones –sobretot dones– en circumstàncies de vulnerabilitat psicològica, per exemple, que haguessin patit una ruptura sentimental, la mort d'algú proper o que se sentissin desarrelades per l'arribada a un nou lloc de residència. Segons Paradell, encara que es pot arribar a pensar que hi ha un perfil de víctima concret, els experts de la conducta asseguren que en realitat "qualsevol persona pot passar en algun moment per algun entrebanc que pot generar unes condicions òptimes per ser atret o captat". Qui s'encarregava de buscar nous adeptes era la italiana detinguda, que segons els Mossos era "molt activa" captant víctimes potencials a través de la seva activitat professional. "Quan detectava que alguna persona passava per una situació de vulnerabilitat li parlava del seu «mestre»", afirma l'inspector. La víctima hi contactava, tenia una primera sessió individual i a poc a poc l'anava introduint en sessions grupals.

I aquí començava el calvari. Les sessions es feien en domicilis privats de Barcelona (i puntualment de fora la ciutat) i combinaven la meditació amb altres activitats, que podien durar hores, i que es basaven en el cansament físic, una escassa alimentació i la privació de son, cosa que provocava un debilitament psicofísic de les víctimes que encara les feia més vulnerables i més influenciables, fins al punt que es resignaven a la voluntat del líder. "Quan una persona està sent manipulada no és conscient de fins a quin punt el que està experimentant ho fa des de la llibertat o no. La relació de dependència emocional era fortíssima i, a més, s'utilitzava l'amenaça de l'expulsió, la vexació, la humiliació i fins i tot les agressions físiques", assegura l'inspector, que deixa clar que en cap cas era una relació consentida.

La sexualitat s'utilitzava per pressionar i humiliar

A més, el detingut utilitzava la sexualitat com una via de pressió i d'humiliació, per "posar a prova" els adeptes i garantir que "avancessin en el camí cap a la il·luminació que prometia". L'excusa, en molts casos, era superar resistències internes, traumes o complexos dels adeptes, a qui anava elevant la dificultat de les proves a mesura que anaven vencent els límits. En un cas, fins i tot, va provar de modificar l'orientació sexual d'una víctima, en el que els Mossos consideren una vexació homòfoba. "Considerava l'homosexualitat una malaltia i una desviació i, per corregir aquesta conducta, va obligar una persona homosexual a mantenir relacions heterosexuals", apunta l'inspector.

De fet, el propòsit principal del grup era l'abús psicològic i sexual, i no tant l'objectiu lucratiu. "En cap cas hem detectat l'intent d'apropiar-se del patrimoni de les víctimes", afirma l'inspector. Tot i això, és cert que el líder del grup vivia dels pagaments que els membres captats feien per aquestes activitats, pensant que així obtindrien nous coneixements, milloraven el seu estat anímic i assolien la pretesa "il·luminació". L'home, que dirigia les activitats i conduïa les pràctiques amb l'ajuda de la seva parella i dues dones més, cobrava per cadascuna de les sessions individuals i grupals i també en feia algunes més amb membres "especialment escollits". Els Mossos no han concretat ni quant valia cada sessió ni quants diners s'hauria embutxacat en total.

El detingut s'atribuïa coneixements i capacitats per fer créixer espiritualment i emocionalment les víctimes, a qui denominava "alumnes". Es guanyava la seva confiança i n’obtenia tot tipus d’informacions que posteriorment utilitzava per manipular-les psicològicament, i arribava a exercir un gran control sobre diverses esferes de la seva vida. "Donava instruccions als adeptes i els controlava la vida. Si algú tenia una relació fora del grup, ell podia determinar que aquesta persona s'incorporés a les sessions", afirma Paradell. L'ambient de secretisme, la dependència psicològica i el grau de manipulació provocaven que les víctimes es distanciessin del seu entorn social, reforcessin el sentiment de pertinença a la secta i tinguessin un gran temor a ser expulsades del grup.

A més, el líder de la secta establia normes de control molt estrictes a les víctimes prohibint-los parlar del que feien a les sessions i perjudicant i evitant les relacions dels membres del grup fora de les sessions. Si se saltaven les normes, se'ls castigava i vexava, i de vegades feia que altres adeptes participessin en els càstigs i humiliacions. Les pràctiques abusives van arribar a l’extrem d’abusos sexuals, així com el sotmetiment a diversos tipus d’humiliacions, alguns durant anys. No van denunciar perquè no és gens fàcil fer-ho. "Un cop fora de la secta, moltes víctimes tenen una sensació de vergonya tan gran que les fa abstenir de denunciar", argumenta l'inspector. De fet, normalment és l'entorn qui es posa en contacte amb els Mossos.

Paradell afirma que tenen constància que hi ha més grups com aquests a Catalunya i admet que és molt difícil saber-ne la quantitat. Els detinguts, a qui s'atribueixen els presumptes delictes d'associació il·lícita, abusos sexuals i vexacions, han passat a disposició judicial i han quedat en llibertat amb càrrecs.

Pla general de l'operatiu policial per detenir el líder del grup. Imatge del març del 2021.
stats