Salut farà un test de detecció precoç de la depressió postpart la sisena setmana després del naixement

El Govern presenta un nou protocol per atendre les necessitats de les dones i els fills abans, durant i després del part

L'Anna i l'Alberto, amb el seu fill, Roc, conversant amb la consellera de Salut, Alba Vergés, a la Maternitat de l'Hospital Clínic.
Gemma Garrido Granger
07/02/2020
3 min

BarcelonaUn dels capítols més foscos de la maternitat i dels quals es parla poc és la depressió postpart i la pèrdua de la il·lusió. Un 10% de les mares pot acabar patint aquest trastorn de salut mental, segons estudis internacionals, i una valoració primerenca de l'estat emocional permet treballar en la creació del vincle amb el nadó el més aviat possible. El departament de Salut va anunciar ahir que l'atenció primària incorporarà un test específic de detecció precoç de depressió postpart, anomenat test d'Edinburgh, a totes les mares durant la sisena setmana després del naixement. Aquesta eina és una de les novetats que s'inclouen al protocol d'atenció i acompanyament al naixement que va presentar ahir el departament de Salut.

El nou document busca garantir que l'experiència de l'embaràs sigui positiva per a totes les mares al llarg de tot el procés: el prepart, el part i el postpart. El protocol incorpora mesures tan diverses com el compliment dels desitjos de la mare, dels quals s'haurà d'informar per escrit els professionals del centre i que s'hauran de respectar en tot moment, així com tests psicològics que ajudin a determinar si els progenitors pateixen un quadre d'estrès. "El sistema públic garanteix poder tenir el part que les mares desitgen d'acord amb el risc, que majoritàriament és baix, sense ser medicalitzat", va dir la consellera de Salut, Alba Vergés. El Govern també vol ampliar la vigilància en aquells casos en què es creu que la mare pateix violència masclista a través de qüestionaris específics.

Maltractament infantil

Seguiment per detectar senyals de fatiga i evitar el sacseig

La realitat desmunta el fals mite de la maternitat idíl·lica i és habitual que les famílies s'enfrontin a períodes de frustració, estrès i pors. El nou protocol preveu un seguiment a aquelles famílies –especialment les que es mostrin més inexpertes– que se sospiti que tenen dificultats per gestionar la frustració a l'hora de tenir cura del bebè. La pèrdua del control pot comportar el sacseig del menor, que és la forma de maltractament infantil més freqüent. Gràcies també al test d'Edinburgh, els professionals de la primària podran avaluar els progenitors per identificar els senyals de fatiga i oferir-los educació per gestionar l'estrès.

Primera visita a domicili

Les famílies podran sol·licitar rebre la llevadora a casa seva

Un dels elements més innovadors del protocol és que s'oferirà a les mares que ho vulguin la possibilitat de rebre la primera visita de la llevadora després del part al domicili. De fet, les famílies podran escollir aquesta modalitat com a primera opció. Salut constata que la visita a domicili s'observa una reducció dels reingressos hospitalaris i s'estableix un millor seguiment de la lactància materna i l'estat de salut mental de la mare. Vergés va destacar que la casa és el medi natural de la mare i el nadó i dona una informació més completa.

Pla de naixement

S'informarà els professionals per escrit de les voluntats de la mare

El nou protocol buscarà blindar el desig de les mares amb una sol·licitud de consentiment informat que s'haurà de notificar per escrit als professionals que l'atendran. El document no només servirà per donar a conèixer a la dona les proves o intervencions que se li faran en tot moment, sinó que forçarà els professionals a respectar el pla de naixement elaborat per la mare. Les dones ara tenen més autonomia per decidir com volen que sigui el seu part, sempre que no hi hagi cap contraindicació mèdica, però n'hi ha que denuncien que aquell document va ser paper mullat a l'hora de donar llum. Per exemple, casos en què s'havia demanat expressament no fer servir l'oxitocina per accelerar les contraccions i, tot i així, es va acabar administrant el fàrmac.

A més, Salut busca reduir el percentatge de cesàries, que el 2018 van ser el 27,8% del total de parts. El protocol actual adoptarà l'índex Robson, recomanat per l'OMS, com a estàndard per avaluar i comparar les taxes de cesària i s'inclourà com a indicador en el registre de parts.

stats