Erupció a La Palma

La destrucció a La Palma augmenta amb dues noves boques de lava

Els tretze dies d'erupció volcànica expulsen 80 milions cúbics de magma i fan guanyar al mar gairebé mig quilòmetre al delta marítim

This browser does not support the video element.

El volcà Cumbre Vieja no dona treva. Després de gairebé dues setmanes d'haver esclatat, aquest divendres han aparegut una nova boca i dues colades de lava molt líquida que avança ràpidament en direcció oest. Els dos focus estan separats per tan sols quinze metres de distància i són a 600 metres del cràter principal, en direcció nord-oest. D'aquesta manera, el volcà de La Palma ha obert quatre boques i augmenta la capacitat destructora perquè, com que la lava és més fluida que la que en sortia la primera setmana, va més ràpida i és capaç d'afectar més superfície.

Un dels "problemes" és que la nova llengua de lava ha sorgit en paral·lel a la que ja va desembocar al mar, però afecta "nous terrenys verges" que fins ara no havien quedat tocats per l'erupció, ha explicat a l'ARA la directora de l'Observatori Geofísic Central de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), Carmen López. De moment aquesta nova colada, que avança per damunt d'una zona urbanitzada –amb habitatges i conreus– ja desallotjada per la proximitat del volcà, ha destruït una carretera i n'amenaça una altra.

Cargando
No hay anuncios

La "incògnita", diu López, és si en la seva ruta s'acabarà unint amb la primera colada, que va emergir de l'erupció del 19 de setembre i que ja ha desembocat al mar. Segons la geofísica, aquesta seria la "millor notícia" perquè implicaria que no es destrueixen més terrenys. Malgrat tot, caldrà esperar per veure quina ruta segueix la lava, que és "molt fluida" i avança "a gran velocitat". El fet que les dues llengües arribessin a convergir tampoc n'augmentaria el cabal de manera substancial, perquè la primera "està freda" i no es reactivaria pel pas de la segona.

La directora de l'Institut Geogràfic Nacional, María José Blanco, ha explicat aquest migdia des de La Palma que el front de delta de lava que s'ha format a l'oceà i que els canaris coneixen com a fajana també avança i ja ha guanyat 475 metres al mar i arriba a una profunditat de 30 metres. Des de l'inici de l'erupció, el Cumbre Vieja ja ha emès 80 milions de metres cúbics de magma, que ocupen una superfície de més de 27 hectàrees.

Cargando
No hay anuncios

Un comportament esperable

Tant Blanco com el director del Pla de Prevenció de Risc Volcànic, Miguel Ángel Morcuende, han demanat tranquil·litat malgrat la gran espectacularitat de l'erupció. Han argumentat que els nous fenòmens s'expliquen perquè el volcà alterna diverses fases d'activitat, una de caràcter estromboliana –que es caracteritza per fases explosives i de llançament de material volcànic– i una altra de més efusiva –en la qual emergeix més quantitat de material magmàtic, com fan els volcans hawaians–. "És un comportament esperable", hi coincidia López.

Cargando
No hay anuncios

"No és que el volcà es torni més violent. El que veiem entra dins el que seria esperable en un procés natural com aquest", explica a l'ARA el vulcanòleg i director de l'Institut de Geociències de Barcelona, Joan Martí. I afegeix que són les conseqüències d'aquesta erupció –que a diferència d'altres ha afectat una zona ara molt més habitada que fa dècades– el que fa que la situació es vagi tornant més greu a mesura que passen els dies o apareixen noves boques.

Cargando
No hay anuncios

Diumenge farà dues setmanes del començament de l'erupció i es fa difícil dir quan pot acabar aquesta fase més convulsa. "Les anteriors erupcions a La Palma van durar entre vint i cinquanta dies i, veient el que ha passat, no hi ha cap signe que ara pugui ser diferent", afegeix Martí.

De moment no s'ha vist afectada la qualitat de l'aire i a la vall d'Aridane, que és la zona més a prop de l'erupció, els nivells són dins els límits saludables i respirables. Per precaució s'ha establert una zona d'exclusió d'un mínim de 2,5 quilòmetres i hi ha uns 600 veïns de nuclis pròxims a Tazacorte confinats als domicilis, a més d'uns 6.000 residents desplaçats perquè el volcà ha arrasat casa seva o queden dins el radi d'acció de cendres i gasos. No obstant això, Morcuende ha insistit que els efectes del Cumbre Vieja només es noten en el 10% de la superfície de l'illa.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel a l'erupció, l'activitat sísmica continua sense pausa i en les últimes 24 hores s'han registrat desenes de terratrèmols –el més important ha arribat a una magnitud de 3,5– i localitzats entre 10 i 15 quilòmetres de profunditat.