Societat28/03/2019

Destrossada la placa en memòria de les tortures franquistes a la comissaria de Via Laietana

El sindicat majoritari de la policia espanyola diu que el faristol és "una ofensa gratuïta evitable"

Pau Esparch
i Pau Esparch

BarcelonaUna placa en memòria de les tortures franquistes que es van viure a la comissaria de Via Laietana de Barcelona ha acabat destrossada en només dos dies. El faristol explicatiu, situat davant la prefectura de la Policia Nacional, ha aparegut cremat aquest dijous i el grup ultra espanyolista Los de Artós ha donat a entendre que n'és responsable, perquè a primera hora del matí ha penjat una foto a Twitter amb la placa destrossada i el missatge que a la ciutat "sempre passen coses molt sorprenents".

Cargando
No hay anuncios

El Sindicat Unificat de Policia (SUP), el majoritari de la policia espanyola, va demanar la retirada de la placa aquest dimecres i va criticar que estigués instal·lada a pocs metres de la comissaria perquè suposa "un atemptat contra la convivència i l'estigmatització del col·lectiu de policies nacionals". Després de l'atac, el portaveu del SUP, Ramón Cossío, ha valorat que "qualsevol acte vandàlic s'ha de perseguir", encara que ha mantingut que aquest faristol explicatiu és "una ofensa gratuïta evitable".

Cossío ha assegurat que el fet que la placa sigui a la comissaria de la Via Laietana "assenyala els policies" que hi treballen i que "no s'ha de tirar gasolina a la fractura social". "Qualsevol pràctica abusiva forma part de la història", ha afegit Cossío, que ha apuntat que la policia espanyola actual "està molt lluny d'identificar-se" amb les tortures franquistes. Ha lamentat que el cos ja té "la mala imatge de fa més d'un any per una mala praxi política", però que la placa "aparta el clima de normalitat".

Cargando
No hay anuncios

"No ho vull qualificar de provocació", ha dit el portaveu del SUP sobre la placa, que ha considerat que situar-la en un altre lloc de Barcelona hauria evitat "reforçar els elements de desunió". Ha defensat la memòria de les víctimes franquistes, però ha reiterat que la ubicació davant la comissaria de Via Laietana és "indignant".

Cargando
No hay anuncios

Es tornarà a col·locar "tants cops com calgui"

El SUP no ha sigut l'única organització que ha demanat la retirada de la placa. Ciutadans també s'hi va sumar, i la instal·lació, impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, ja va suposar la confrontació política entre el partit taronja i Barcelona en Comú. El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha assegurat aquest dijous a Twitter que restauraran la placa i que investigaran els fets: "És inútil que intentin silenciar la memòria". També l'alcaldessa, Ada Colau, ha lamentat l'atac i ha deixat clar que tornaran a col·locar el faristol explicatiu "tants cops com calgui".

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament ja ha presentat una denúncia i ha demanat, tant al jutge com a la Policia Nacional, que no s'esborrin les imatges d'una càmera de la comissaria de Via Laietana que, segons consta, enfoca la zona on està situada la placa. El consistori també ha reclamat identificar i interrogar els agents que custodiaven la porta de la comissaria per saber si han vist l'atac.

Cargando
No hay anuncios

Entitats memorialistes, represaliats pel franquisme i persones torturades per la policia espanyola a la comissaria de Via Laietana han reivindicat aquesta tarda el faristol. Segons ha informat l'ACN, desenes de persones han demanat la reposició del monument per recordar els maltractaments físics i psicològics, així com el tracte humiliant i degradant que moltes persones van viure als calabossos des de la dictadura de Primo de Rivera.