Entre una denúncia per violència masclista i el judici poden passar fins a 9 mesos
El Col·legi d'Advocats de Barcelona explica que aquest període provoca una retirada de les denúncies o que les víctimes s'acullin al dret de no declarar
BarcelonaLa coordinadora de violència masclista del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Mercè Claramunt, ha alertat aquest dijous que poden passar entre 8 i 9 mesos entre una denúncia per violència de gènere i el judici. La també diputada de la junta de govern del col·legi ha alertat que, a causa de l'espera, en molts casos el contacte entre la víctima i l'agressor es manté, la qual cosa provoca una una "revictimització" de la dona.
Claramunt ha exemplificat el perill de l'allargament dels processos judicials amb el fet que, sovint, aquest manteniment de relació fa que s'acabi retirant la denúncia o que la dona renunciï a declarar durant el judici. L'ICAB alerta que un 12,08% de les dones no volen declarar davant el jutge, a Catalunya, mentre que part de les dones "es plantegen no denunciar pels minsos resultats".
Un Congrés pioner
Per aquest motiu, l'ICAB celebra el seu primer Congrés de Violència Masclista des d'aquest dijous fins al proper divendres. El col·legi opina que cal realitzar canvis per alleugerir els procediments jurídics i "reforçar els jutjats".
Claramunt ha recordat que tan sols entre un 18% i un 20% dels casos de violència de gènere són denunciats. A més, menys de la meitat del total de dones que van ser assassinades l'últim any havien anat a la policia. La diputada de la junta de govern de l'ICAB ha afegit que més del 50% de denúncies per violència de gènere són arxivades i que només una quarta part dels casos totals acaben en sentència condemnatòria.
Més joves truquen al telèfon contra la violència masclista
La nova presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Teresa Maria Pitarch, ha explicat que el nombre de trucades al telèfon d'assistència contra la violència masclista va augmentar el 2015. Aquest servei va registrar un total de 12.324 trucades durant l'any passat, un 24% més que el 2014, la qual cosa "demostra la utilitat del telèfon", segons Pitarch.
Avisa, però, que aquest augment de trucades es deu a un creixement del nombre de noies d'entre 18 i 31 anys que hi recorren. En aquest sentit, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha advertit que "entre les generacions més joves es manté aquesta xacra" i que, "per desgràcia", no es pot atribuir la violència masclista a un determinat segment de la població.
Malgrat l'augment de trucades de les franges més joves, el grup d'entre els 31 i els 40 anys concentra encara el percentatge més alt d'aquestes denúncies, amb un 35,70%. Un 29,33% de trucades provenien de víctimes d'entre 41 i 50 anys i un 16,96% de la franja dels 18 als 31, mentre que un 1,65% de les denúncies tenien menors d'edat com a agredides.
Un problema de fons
La presidenta de l'ICD ha etzibat que "la violència de gènere és l'expressió més extrema del patriarcat". Ha relatat que aquests casos s'expliquen en el marc d'un sistema de distribució desigual de poder entre l'home i la dona. Per la seva banda, Mundó ha assegurat que el Govern "fa molts esforços" per combatre la violència masclista, però ha admès que "tota la feina és poca, mentre hi hagi un sol cas".