Desnonats i sensepapers podran tenir targeta sanitària
BarcelonaEspera màxima de mig any
El conseller de Salut, Boi Ruiz, va explicar ahir en la comissió al Parlament per presentar el pressupost del 2015 que a Catalunya hi ha 14 patologies que tenen garantida per llei una espera màxima de mig any: “En aquests casos, el 2014 es va complir l’espera màxima en el 94% dels pacients”. Cal recordar que el conseller el 2013 va dir que aquell any només s’havien pogut operar el 80% d’aquests pacients, i que es comprometia que el 2014 serien el 100%. Ruiz, però, va avançar que aquests 14 procediments “es revisaran a principis d’aquest any amb l’objectiu que totes les intervencions -i no tan sols 14- tinguin una espera màxima garantida de 12 mesos, “encara que no es garantirà per llei, sinó que serà un objectiu de referència”, va concretar.
Targeta sanitària per a tothom
Els sensepapers i els desnonats podran tenir targeta sanitària. El conseller va explicar també que el departament i la Creu Roja estan ultimant un acord per garantir-la a tots els que no disposen de padró, tot i que l’última reforma estatal ho impedeix. “La Creu Roja acreditarà que aquestes persones resideixen a Catalunya i nosaltres els garantirem l’atenció sanitària”.
Reduir l’hemodinàmica a Barcelona
El conseller també va confirmar l’obertura les 24 hores de les unitats d’hemodinàmica als hospitals de referència de Tarragona, Girona i Lleida -dilluns ja havia dit que serà a mitjans de febrer- i ja no hauran de derivar malalts a Barcelona. Ruiz va apuntar, però, que això suposarà reduir les hores d’obertura de l’hemodinàmica dels 5 hospitals de l’àrea de Barcelona, que ara són els únics oberts les 24 hores.
Medicament per a l’hepatitis C
El secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, va assegurar ahir que cap pacient que tingui hepatitis C es quedarà sense la medicació per falta de finançament, i que “hi ha medicaments suficients per tractar tots els pacients”.
Mateu ho va dir a la primera reunió del grup de treball per a l’elaboració del Pla de Prevenció i Control de l’Hepatitis C a Catalunya, presidida pel doctor especialitzat en hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona Miquel Bruguera, un òrgan que s’organitza al marge de la comissió d’especialistes que va crear el govern espanyol fa unes setmanes.