Els Mossos desmantellen l'associació que volia cultivar marihuana a Rasquera

Un dels detinguts era assessor d'urbanisme de Ciutadans i havia presidit l'entitat

Rasquera diu 'sí' al cànnabis però no amb prou força
Enric Borràs
16/02/2017
3 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració de Vigilància Duanera han desmantellat la primera associació cannàbica de Catalunya, pionera a tot l'Estat i la que volia invertir més d'un milió d'euros a Rasquera per fer-hi una plantació. Es tracta de l'Associació barcelonina cannàbica d'autoconsum (Abcda), que segons els investigadors formava part d'una organització criminal que, amb una trama d'associacions, empreses i testaferros, cultivava marihuana en naus industrials, la venia i fins i tot n'exportava. Entre els 12 detinguts hi ha el presumpte cap de l'organització, Vojislav Djordjevic, i un assessor d'urbanisme del grup municipal de Ciutadans a Barcelona, Luis Ignacio Ruiz Gandullo, que ja està destituït.

L'operació en què es va desmantellar la trama -i que no s'ha comunicat fins avui- es va fer dimarts de la setmana passada. Entre els dotze detinguts hi ha diverses persones d'origen serbi, però també amb nacionalitat espanyola -com Ruiz Gandullo-, japonesos i bielorussos. Els investigadors els imputen delictes contra la salut pública, de pertinença a organització criminal i de blanqueig. La trama havia arribat a fer servir set naus industrials -ara dues ja eren en desús- per cultivar-hi entre 5.000 i 10.000 plantes a cada una. Quan els Mossos van intervenir hi havia plantes en dues de les naus i en tres ja s'havia collit.

"El que no van poder fer a Rasquera ho feien en naus industrials", explica el sotsinspector Joan Alfred Vives, sotscap d'investigació criminal de la regió metropolitana sud dels Mossos. L'Abcda, presidida per Djordjevic, va intentar fer una plantació de marihuana legal en una finca de 7,5 hectàrees de Rasquera. El llavors alcalde, Bernat Pellissa, s'hi va mostrar a favor i fins i tot va lloar la idea l'actor Richard Branson. De fet, el consistori va promoure un referèndum on es va aprovar la idea com un pla anticrisi però amb una majoria justa del 56% dels vots i una jutge va acabar de tombar el projecte.

Quan el projecte de Rasquera es va aturar el grup que l'impulsava no es va quedar de braços plegats. encapçalat per Djordjevic, segons els investigadors, van dur a terme el pla en naus industrials, que llogaven empreses creades des de diverses associacions cannàbiques. Segons Vives tots els 12 detinguts havien presidit algunes de les associacions de la trama, tot i que anaven canviant, incloent-hi l'assessor de Ciutadans, que havia presidit l'Abcda el 2011. Ruiz Gandullo compaginava les feines pel partit amb l'assessorament tècnic de la xarxa pel que fa a les naus, segons els investigadors. Ciutadans el va destituir així que va saber que l'havien detingut, segons ha comunicat el partit.

La trama es va començar a destapar el juny de 2016, quan a partir de les queixes d'un veí que en notava l'olor els Mossos van trobar una plantació de marihuana en una nau industrial de l'Hospitalet. Allò era la punta de l'iceberg de l'organització, que també tenia naus al Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Rubí i Sabadell. Els detinguts, segons Vives, tenien un tren de vida molt elevat, però el dissimulaven. No compraven cotxes d'alta gamma, els llogaven, i feien el mateix amb habitatges de luxe a Barcelona.

L’anàlisi de l’activitat econòmica fet per Vigilància Duanera va constatar que els investigats havien fet despeses els darrers dos anys per valor d’1.100.000 euros. La xifra indica el nivell de beneficis que podia aconseguir l'organització. També havien fet moviments bancaris amb imposicions en efectiu per valor de 500.000 d’euros.

Els policies van trobar que amb les plantes cultivades a les naus es proveïa diverses associacions cannàbiques de Barcelona, incloent-hi l'Abcda -amb seu a la Barceloneta- i una altra del districte de Sant Martí, totes dues clausurades ara per la via penal. La xarxa també creava contínuament associacions cannàbiques, que inscrivia i registrava per després vendre'n la llicència a tercers i treure'n beneficis. L’estructura de l’organització va evolucionar amb una trama que incloïa empreses pantalla per llogar immobles, contractar subministraments i obrir comptes bancaris. D’aquesta manera s’ocultava la identitat dels membres de l’organització.

La investigació, tutelada per Jutjat d’Instrucció número 1 de l’Hospitalet i la fiscal especial de crim organitzat i tràfic de drogues de Barcelona va dur a l'operació que es va fer el 7 de febrer, amb escorcolls en vuit domicilis, cinc naus industrials i les dues associacions cannàbiques. Els agents van confiscar 5.000 plantes de cànnabis sativa i més d’un miler de bosses de cànnabis i haixix preparades per vendre a les associacions, 60.000 euros en efectiu, documents i equips informàtics. A més es van bloquejar comptes bancaris i immobles per ordre judicial.

Entre els 12 detinguts hi figuren els caps de l’organització, el tresorer –al qual se li van intervenir 40.000 euros en diversos sobres- i diversos professionals qualificats que aportaven els seus coneixements en benefici de l’activitat criminal. La magistrada va decretar presó per a sis dels arrestats mentre que va decretar llibertat amb càrrecs per als altres sis.

stats