Es disparen les desigualtats socials a Catalunya, per primer cop per sobre del Regne Unit i Itàlia

El principal factor de risc per baixar en l'estatus social és ser dona, el segon, tenir més de 49 anys i el tercer, el nivell d'estudis

La pobresa i la desigualtat s'enquisten i costarà fer marxa enrere, segons un estudi.
Sònia Sánchez
17/01/2013
2 min

BarcelonaEl nivell de desigualtat social entre rics i pobres s'ha disparat a l'estat espanyol i de retruc, a Catalunya. Per primer cop des del 2010 és un país més desigual que el Regne Unit o Itàlia, on tradicionalment la societat és menys igualitària, segons l'estudi de la Fundació Bofill 'Crisi, trajectòries socials i educació'.

A Catalunya, el 20% de població més rica és 5,8 vegades més rica que el 20% més pobre −a Espanya ho és 6,8 vegades més−, mentre que la mitjana europea està per sota de 5. Una polarització social que s'ha accentuat amb la crisi, ja que Catalunya havia estat en xifres de desigualtat idèntiques i en algun cas inferiors a la mitjana europea fins al 2008, mentre que la resta de l'estat espanyol estava per sobre. L'evolució de les desigualtats a Catalunya han seguit la tendència ascendent de l'estat espanyol, que l'ha arrossegat fins a superar Itàlia i el Regne Unit, tot i que es queda un punt per sota d'Espanya.

Tot i així, com destacava l'autor de l'estudi i sociòleg Xavier Martínez Celorrio, "Catalunya és una societat molt desigual, però no és classista", en el sentit que encara manté molta més mobilitat social –possibilitat de canviar de classe social respecte als teus pares– que molts països europeus, com França, Itàlia o el Regne Unit.

Una altra de les conclusions de l'estudi és que per primer cop no n'hi ha prou de tenir estudis secundaris per protegir-se de la davallada de benestar social que s'ha generalitzat amb la crisi. El llindar mínim d'estudis per evitar el "risc de vulnerabilitat social", que vol dir el risc de pèrdua de renda o de pèrdua d'estatus social, són ara els "estudis terciaris", que inclouen els universitaris i l'FP superior.

L'estudi de la Fundació Bofill revela que entre 2003 i 2009 el 38% dels catalans van perdre poder adquisitiu, tot i que només el 19% va descendir en classe social. Tot i així, mesurant l'anomenada "vulnerabilitat social" es dedueix que un 36% de catalans van perdre renda o estatus laboral.

Destaca també el fet que el principal factor que augmenta el risc de pèrdua de benestar social és el sexe: les dones tenen un 190% més vulnerabilitat que els homes. El segon factor és l'edat, de manera que els més grans de 49 anys tenen un 46% més de possibilitats de perdre posició laboral, renda o estatus social. En tercer lloc se situa el nivell d'estudis: tenir un títol d'educació terciària, ja sigui universitari o d'FP superior, disminueix entre un 30% i un 70% el risc de vulnerabilitat social.

stats