Societat06/05/2020

Madrid demana començar la desescalada dilluns

Només Catalunya i Castella i Lleó volen mantenir zones en fase 0

Mireia Esteve
i Mireia Esteve

BarcelonaAmb la corba doblegada, Catalunya i Madrid continuen sent les dues comunitats autònomes on es registren la major part de morts i contagis de tot l’Estat. Per això aquest dimecres totes les mirades se centraven en els governs d'aquestes dues comunitats per esbrinar quina era la seva proposta per començar la desescalada. Mentre Catalunya ha apostat per un inici diferenciat per zones en funció del risc de rebrot de cada una, a la Comunitat de Madrid la decisió ha sigut ben diferent i el govern que presideix Isabel Díaz Ayuso ha decidit –a l’espera que ho aprovi el govern espanyol– que tota la comunitat entri a la fase 1 a partir de dilluns, també la seva capital, on es van registrar la major part de contagis i morts. Ara bé, la decisió no s'ha consensuat a la primera, sinó que fins a última hora de la tarda i després de dues reunions no s'ha tancat la proposta per les diferències entre Ayuso (PP) i el vicepresident madrileny, Ignacio Aguado (Cs).

La comunitat madrilenya ha sigut una de les més afectades pel coronavirus i continua encapçalant el rànquing de víctimes mortals: 13.501, segons les xifres de la Comunitat de Madrid (que inclouen els casos diagnosticats i els sospitosos). En els últims dies el govern madrileny ha anat replegant els equipaments –com l’hospital de campanya d’Ifema i també la morgue instal·lada al Palacio del Hielo– que havia muntat per absorbir l’allau de pacients de covid-19 perquè la transmissió del virus i la mortalitat s’han reduït molt. Malgrat tot, aquest matí Ayuso no veia clar que les UCI dels hospitals madrilenys estiguessin prou buides per iniciar la desescalada, tot i que assegurava que "aquests dies seria possible" reduir el nombre de pacients ingressats –entre dimarts i dimecres se n’havien hospitalitzat 180 de nous, 23 a les UCI–. De fet, la mateixa presidenta havia dit que no tenia "pressa" per començar la desescalada. Una opinió que no coincidia amb el vicepresident, Ignacio Aguado, que havia assegurat en roda de premsa aquest matí que Madrid no podia "esperar més temps per recuperar la normalitat de manera gradual". Finalment, la Comunitat de Madrid ha demanat al govern espanyol entrar a la fase 1 i Aguado ha assegurat aquest vespre en una entrevista a Onda Cero que ho volen fer amb "totes les mesures de seguretat possibles" i que obligaran, per exemple, a portar mascareta a tothom en espais tancats.

Cargando
No hay anuncios

En la resta de comunitats autònomes la decisió va ser gairebé unànime i també van demanar començar la desescalada dilluns. En moltes autonomies els índexs de transmissió del coronavirus són molt més baixos que a Catalunya o Madrid. De fet, en alguna comunitat, com Múrcia, en les últimes 24 hores només s’han comptabilitzat dos casos positius i no s’ha registrat cap víctima mortal per covid-19. Aragó i Astúries fins i tot han anat una mica més enllà i han demanat entrar a la fase 1, però que algunes comarques ho facin directament a la 2.

Només Castella i Lleó ha demanat al govern espanyol que no tot el territori d’aquesta comunitat autònoma entri a la fase 1, sinó que només ho facin 26 regions sanitàries. La resta, que inclouen també les nou capitals de província, haurien de continuar a la fase 0 uns dies més. Castella i Lleó ha sigut un dels territoris amb què la pandèmia s'ha acarnissat més: és la tercera regió en nombre de contagis i la quarta en nombre de morts.

Cargando
No hay anuncios

Primeres bilaterals

Tots els governs autonòmics tenien fins aquest dimecres per fer arribar les seves propostes al ministeri de Sanitat. Ara un comitè tècnic –format per 12 persones, entre les quals Fernando Simón, que aquest matí en roda de premsa no ha volgut dir el nom de la resta de membres per evitar "pressions"– les avaluarà. Però l’última paraula la tindrà el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que aquest dimecres a la tarda ja s’ha començat a reunir de manera bilateral amb els representants de diverses autonomies per analitzar les sol·licituds i té previst continuar amb les trobades aquest dijous. Fins aquest vespre, Illa s’havia reunit amb Andalusia, Galícia, Castella-la Manxa i les Canàries. Totes quatre li han demanat entrar a la fase 1 a partir de dilluns sense distincions entre províncies i regions sanitàries. Només Andalusia ha demanat que tres (dos a Granada i un a Màlaga) dels 33 districtes sanitaris en què ha dividit la comunitat comencin la desescalada amb "condicions", com ara no fer mercats ni reunions o congressos.