Ciència

Cucs multicel·lulars a tres quilòmetres sota terra

Uns cucs de mig mil·límetre són els primers animals multicel·lulars descoberts a profunditats en què es creia que només n'hi havia d'unicel·lulars per les altes temperatures, la manca d'oxigen i d'espai

Cucs que viuen a aigües profundes, entre 0,9 i 3,6 quilòmetres sota de la superfície / Universitat de Gant (Bèlgica)/Gaetan Borgonie
Efe
03/06/2011
1 min

LondresUn equip de científics ha detectat per primera vegada, en una mina de Sud-àfrica, organismes multicel·lulars en les capes més profundes de la biosfera terrestre.

L'estudi, publicat al darrer número de la revista Nature, aporta una nova perspectiva sobre la riquesa i diversitat de la vida sota la superfície del planeta.

La biosfera sota de l'escorça terrestre arriba a profunditats de fins a tres quilòmetres, i alberga una varietat àmplia d'organismes unicel·lulars.

Fins ara, no obstant, els científics pensaven que les criatures multicel·lulars no podien viure en aquest àmbit per causa de les altes temperatures i de la manca d'oxigen i d'espai que es donen en les grans profunditats.

L'equip del geòleg de la Universitat de Princeton (EUA) Tullis Onstott ha detectat diversos cucs nematodes, inclosa una espècie desconeguda fins ara (anomenada Halicephalobus mephisto), entre 0,9 i 3,6 quilòmetres per sota de la superfície, en una esquerda formada per l'aigua a l'interior d'una mina.

Aquestes criatures, que mesuren al voltant de mig mil·límetre, suporten altes temperatures, es reprodueixen de manera asexuada i s'alimenten preferentment de bacteris.

Les proves del carboni 14 indiquen que l'esquerda en què es van trobar els nematodes es va formar fa entre 3.000 i 12.000 anys.

Els resultats de la investigació indiquen que els ecosistemes sota la superfície terrestre són més complexos del que s'acceptava fins ara.

stats