Desallotgen el narcoedifici al barri del Raval de Barcelona, l'últim reducte dels traficants
L'Ajuntament demana a la propietat, el fons Cerberus, que rehabiliti la finca i cedeixi els pisos a la borsa de lloguer assequible
Fa sis anys que l'edifici del número 14 del carrer Príncep de Viana del Raval era un problema dels grossos per als veïns de la zona. La finca, que està molt deteriorada, està governada per traficants i ha acollit diferents narcopisos i, fins i tot, un apunyalament mortal i morts per sobredosis. L'edifici és propietat del fons Cerberus, a qui l'Ajuntament ja va portar de visita al lloc perquè veiés el mal estat en què es trobava. No hi va haver resposta i, finalment, un jutge ha permès el desallotjament davant del risc d'un possible incendi o d'un esfondrament. La Guàrdia Urbana ha començat el desallotjament a les vuit del matí i s'ha fet sense incidents. Hi havia 43 persones a l'edifici, entre les quals un menor, i dues han quedat detingudes perquè tenien una ordre de recerca i captura. Una ha acceptat un reallotjament i el menor ha sigut derivat a serveis socials. Dins de l'edifici no s'ha trobat droga.
Els Bombers i tècnics de l'Ajuntament ja van certificar al desembre que el bloc, que ha tingut diferents propietaris els últims anys, era "inhabitable", un fet que ha permès el desallotjament. Ara, segons ha explicat des del lloc dels fets la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, s'urgeix la propietat a fer front a la rehabilitació de l'edifici i se li demana que, tenint en compte el dany causat al veïnat, faci un "exercici de reparació" i cedeixi els habitatges a la borsa de lloguer assequible de la ciutat.
La regidora ha assegurat que ara donen sis mesos al fons propietari perquè tiri endavant la rehabilitació i, si continua sense moure fitxa, el bloc no es podrà ni vendre ni llogar. El consistori deixa clar també que si no obté una resposta positiva obrirà la via sancionadora i que dona un mes a la propietat per presentar un projecte.
Segons expliquen fonts municipals, l'Ajuntament actua de manera "subsidiària" tenint en compte que l'edifici estava en pèssimes condicions de salubritat i que s'havia convertit en un problema per al seu entorn. "El que no està fent la propietat ho fa l'Ajuntament", ha assegurat Martín, que ha detallat que fa "mesos i mesos" que insisteixen en la necessitat d'una rehabilitació.
Ella i el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ja van portar representants de Cerberus de visita al narcoedifici per intentar que fossin conscients de la situació de degradació en què es trobava. Això va ser al novembre i des de llavors no hi ha hagut cap millora. Avui, després de l'actuació policial, Rabassa celebrava que els veïns podran viure "per fi, amb certa tranquil·litat", però apuntava que la propietat de l'immoble s'ha de tornar a "guanyar la seva confiança".
Segons el regidor, en aquests moments no es podia parlar d'un tràfic de drogues intensiu en aquest edifici, però sí que era "un dels punts més problemàtics" pel que fa a la convivència al barri. L'Ajuntament no té constància de cap altra finca que es pugui considerar un narcoedifici.
L'intendent de Ciutat Vella dels Mossos d'Esquadra, Rafa Tello, va explicar a l'ARA que en aquest cas "era molt més important recuperar l'edifici que no pas trobar droga", ja que sovint, quan es fan detencions i es troben substàncies il·legals, els pisos es tornen a ocupar per seguir traficant i el problema perdura. En només dos anys, segons Tello, els Mossos han fet més de 60 intervencions en aquest edifici, per casos que van des de violacions fins a robatoris. "A vegades ens tiraven coses des dels balcons quan passàvem per sota", recorda Tello, per descriure com aquell edifici s'havia convertit en "el punt negre del Raval nord".
La fi dels narcopisos
Des d'Acció Raval, que fa anys que denuncia l'abandonament de l'edifici, han celebrat l'actuació i han exigit a la propietat que cedeixi la totalitat de la finca a habitatge assequible. I asseguren que no obliden que, durant aquest temps, tres persones han mort al narcoedifici mentre els propietaris "s'estaven de braços plegats". "Estem parlant de l'últim reducte del fenomen narcopís", celebra Ángel Cordero, que explica que ara les dinàmiques han canviat i que ja no s'està funcionant amb aquesta mena de pisos. Lamenta que les administracions no han anat de bracet fins ara i que potser el problema s'hauria pogut solucionar abans.