Un conflicte laboral acaba amb el desallotjament de l'institut de 'Merlí'
A l'edifici hi vivien 119 persones: famílies amb nens, un col·lectiu artístic i alguns lladres
BarcelonaEl centre on es va rodar la sèrie 'Merlí' de TV3, situat sobre de l'Hospital de la Vall d'Hebron, era fins al juny del 2012 una escola i un institut. Va ser el primer centre concertat de Barcelona que va tancar en plena crisi econòmica, i va deixar uns 40 treballadors sense feina i uns 300 alumnes sense classe. També va començar un conflicte laboral: el jutjat va resoldre que l'acomiadament dels empleats havia sigut improcedent, però la propietat es va declarar insolvent. Per intentar pagar les indemnitzacions, el jutjat social número 5 de Barcelona va acceptar treure a subhasta l'edifici i una nova propietat el va comprar, tot i que aleshores el centre havia sigut ocupat. Per això el jutjat ha ordenat aquest matí el desallotjament de l'edifici i tancar així aquest conflicte laboral, segons fonts judicials.
Els Mossos d'Esquadra han identificat 119 persones que vivien dins l'antic centre educatiu: 79 són georgians i la resta d'altres nacionalitats. A l'espai hi havia famílies georgianes amb nens, un col·lectiu artístic i també alguns lladres. Els Mossos n'han detingut dos perquè tenien ordres policials o judicials pendents. En el desallotjament també hi havia agents de la Policia Nacional, que han detingut 28 persones, totes georgianes, per aplicació de la llei d'estrangeria -per estar en situació irregular-. No és el primer cop que es veu un operatiu a l'institut de 'Merlí' perquè fa només dos mesos, a principis d'abril, els Mossos i la Policia Nacional ja van muntar un dispositiu al mateix edifici amb l'objectiu de desarticular una organització criminal dedicada als robatoris en habitatges.
De fet, fa dos mesos, hi va haver uns minuts de confusió: alguns membres del col·lectiu artístic, anomenat El Kole Centre Social Ocupat, havien pensat que es tractava del desallotjament perquè ja tenien constància que podia passar. Tot i això, aleshores es buscaven els lladres que també vivien a l'edifici i que havien provocat les queixes dels veïns del voltant, del barri de Sant Genís dels Agudells, que estaven molestos pels robatoris que els atribuïen. Llavors els Mossos van fer una desena de detencions de ciutadans georgians als quals vinculaven una setantena de robatoris en domicilis de Barcelona i l'àrea metropolitana. En el desallotjament d'aquest matí els integrants d'El Kole s'han mostrat "enfonsats" perquè s'han quedat al carrer, com també els ha passat a les famílies georgianes, moltes amb nens.
Tot i que el col·lectiu artístic, que feia un any que funcionava a l'edifici ocupat, no ha volgut entrar en polèmica amb els ciutadans georgians que també vivien allà des de feia més d'un any, l'espai s'havia separat en dos físicament, amb un mur pel mig: al primer hi havia el projecte de titellaires, músics, artistes plàstics i experts en malabars, mentre que al segon s'hi allotjava el grup de ciutadans georgians. Entre els georgians hi vivien les persones a qui s'atribuïen els robatoris, tot i que els últims mesos, sobretot des de principis d'aquest any, havien arribat diverses famílies amb nens que havien convertit l'antic centre educatiu en la seva llar.