Els casos de ciberdepredadors sexuals de menors creixen un 55%
La Fiscalia adverteix que moltes víctimes no són conscients de l'assetjament
BarcelonaL'estiu i la tardor del 2018 es van convertir en un autèntic malson per a una desena d'adolescents del Vallès Oriental. Tot va començar quan un dels nois va rebre per Instagram una sèrie d'amenaces d'un home que li exigia que el posés en contacte amb les seves amigues per mantenir-hi videotrucades sexuals si no volia rebre una pallissa o que el matés. Les amenaces provenien d'un perfil anònim, però qui s'hi amagava al darrere tenia molts detalls de la vida personal del jove i de la seva colla d'amics. Ell aleshores no ho sabia, però es tractava d'un exnòvio de la seva germana que en el seu moment s'havia guanyat la seva confiança.
Les amenaces van atemorir el jove de 15 anys, que va acabar posant en contacte algunes de les seves amigues –d'entre 13 i 14 anys– amb el depredador sexual. L'home no va trigar a reproduir les mateixes amenaces contra aquestes noies a través de dos perfils anònims d'Instagram més: si no acceptaven una videotrucada amb ell despullades o masturbant-se, matarien el seu amic o els farien mal a elles. Algunes de les adolescents van arribar a mantenir una vintena de cibercontactes amb l'agressor. En altres casos, aquest depredador les va acabar assaltant a prop de casa seva i les va agredir sexualment sota amenaça de mort. Finalment els Mossos d'Esquadra van detenir l'home, que és a presó des del maig del 2019. Aquest dimarts s'asseurà al banc dels acusats a l'Audiència de Barcelona. S'enfronta a una condemna de 140 anys de presó.
La Fiscalia avisa en la seva memòria anual que l'assetjament sexual de menors a les xarxes és un delicte cada cop més freqüent. Segons les dades del ministeri públic, el nombre d'investigacions ha crescut un 55% durant el 2020. L'augment és encara més significatiu si la comparativa es fa amb anys anteriors: des del 2018, el nombre de causes contra depredadors sexuals de menors a internet ha crescut un 175%. L'organisme es mostra "especialment preocupat" per la "reiteració amb la qual s'està detectant" a tot Espanya l'elaboració de material pornogràfic a través de contactes directes a les xarxes en els quals l'agressor "convida" els menors a despullar-se i a dur a terme tot tipus de pràctiques sexuals.
La punta de l'iceberg
En la seva memòria la Fiscalia atribueix l'augment de denúncies a una major conscienciació de les famílies i al fet que mares i pares cada cop vetllen més per la seguretat dels seus fills a les xarxes. Tot i això, el ministeri públic adverteix que les víctimes gairebé mai denuncien els casos que arriben a la justícia. En alguns casos, diu la Fiscalia, és perquè als menors els fa vergonya explicar el que està passant. Però habitualment, assegura l'organisme, els menors no ho denuncien perquè es tracta d'infants "de pocs anys que ni tan sols són conscients de l'agressió patida".
Això fa que moltes de les investigacions les comenci el mateix organisme o la policia, a partir d'avisos de ciutadans que detecten les imatges a les xarxes o de les alertes policials que arriben d'altres països. La Fiscalia també es queixa de la falta de mitjans per poder perseguir els ciberassetjadors de menors. Explica que aquests delinqüents van un pas més endavant de la justícia i de la policia i que cada cop utilitzen sistemes més sofisticats per camuflar-se i per comunicar-se amb les víctimes sense ser descoberts.
L'assetjament sexual de menors a les xarxes és només un dels ciberdelictes que han crescut durant l'any 2020. La major utilització de les xarxes durant la pandèmia i el confinament s'ha traduït també en un creixement generalitzat de la delinqüència a internet. Durant l'any passat les investigacions per delictes comesos a les xarxes van augmentar un 28%. En la majoria de casos es tractava d'estafes virtuals, un dels delictes més denunciats i en què no existeix, diu la Fiscalia, una "xifra oculta de criminalitat", com passa amb el ciberassetjament sexual a menors.