Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+

Les denúncies per LGTBI-fòbia gairebé es dupliquen

Els Mossos reben 70 casos, la majoria per agressions i amenaces, durant el primer trimestre de l'any

Cel.lebració dia de l'orgull a l'Ajuntament i a la Generalitat simultaniament. A la imatge es veu l'Alcalde de Barcelona, Jaume  Collboni
Pau Castellote
28/06/2023
3 min

BarcelonaEls casos de LGTBI-fòbia augmenten a Catalunya: les denúncies que han rebut els Mossos s'han gairebé duplicat el primer trimestre, fins a arribar a 70, i el nombre de víctimes s'enfila a 133 (+146%), segons el balanç que ha emès el cos amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+. La majoria dels delictes han estat agressions, amenaces i coaccions, un "repunt preocupant" que entitats com l'Observatori de l'Homofòbia (OCH) asseguren que s'està produint també aquest segon trimestre.

El portaveu de l'Observatori, Eugeni Rodríguez, destaca que entre el col·lectiu de persones trans és on la incidència d'aquests atacs és més gran i que, pel que fa als llocs amb més risc continuen sent "els espais d'oci" com discoteques i esdeveniments festius. Els àmbits de l'educació i el transport públic, apunta, també mereixen una especial atenció.

Rodríguez assenyala com a causa principal d'aquest repunt "l'augment alarmant de l'extrema dreta i el feixisme". Denuncia que els seus actes, com la lona de la vergonya, "volen indicar què cal fer amb el col·lectiu LGTBI+, i això repercuteix després a les escoles o a les platges". "No volem tornar al blanc i negre del Nodo, volem continuar somiant en color", sentencia.

Les dades d'incidents que ha registrat l'Observatori són encara més elevades que les oficials de Mossos, perquè no tots els casos es denuncien i hi ha agressions que no necessàriament es tipifiquen com a delicte. Per això, Rodríguez subratlla la necessitat "d'acostar els operatius per fer la denúncia a les persones i al moment en què passen" els fets. Ha insistit que calen recursos i voluntat política dels poders públics per aconseguir espais més amables: "Prevenció, detecció i intervenció".

Ha defensat el paper dels punts que han instal·lat en dues discoteques dels barris de Barcelona, Sant Martí i Sants-Montjuïc, que constaten la necessitat de posar facilitats per denunciar immediatament i "no naturalitzar les incidències". Acostant els punts de denúncia als fets, els incidents registrats en aquests dos barris han augmentat més d'un 9%, segons les dades de l'Observatori.

Barcelona com a ciutat insígnia

El president de l'Observatori coincideix en voluntat amb el nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha celebrat avui el Dia de l’Orgull LGTBI+ com a "membre del col·lectiu" i com a màxim responsable de l’Ajuntament. Collboni ha dit que feia seu l’eslògan de la primera manifestació de l’Orgull a la Rambla, el 1977: "Nosaltres no tenim por, nosaltres som". Collboni ha situat Barcelona i les grans ciutats com a barrera per fer front a "l’onada conservadora" que avança a l’Estat i que amenaça els drets del col·lectiu. Ho ha fet abans de rebre les entitats del moviment LGTBI a l’Ajuntament i penjar-ne la bandera al balcó per commemorar el Dia de l’Orgull.

El president del Govern, Pere Aragonès, ha rebut aquest dimecres entitats en defensa dels drets LGTBI+ i ha fet una crida a "no retrocedir" davant les "onades reaccionàries de l'entorn". . "És un dia excel·lent per recordar coses òbvies, com el dret a tenir una vida plena de totes les persones independentment de la condició, orientació o identitat social", ha dit en el seu parlament al Palau de la Generalitat, que llueix amb la bandera del col·lectiu a la balconada. Aragonès ha anunciat la creació d'un memorial del col·lectiu per conservar la memòria i "honrar els qui van fer el primer pas" en la conquesta dels drets i ha agraït la tasca a aquestes generacions i a les entitats que ho han fet possible.

stats